Afdeling gynaecologie Westfries Gasthuis hield verwijtbare dood baby uit zicht van directie

0
2757

Voormalig gynaecoloog berispt voor dood baby
De gynaecoloog die in 2009 betrokken was bij de dood van baby Biendiya Ramgoelam, heeft dinsdag een berisping gekregen van het tuchtcollege van de gezondheidszorg. De baby overleed in mei 2009 in het Westfries Gasthuis in Hoorn, doordat tijdens de bevalling medische fouten zijn gemaakt. Het tuchtcollege besliste dat de gynaecoloog ernstig tekort heeft geschoten ten opzichte van het kind en de moeder, maar legde geen zware straf op omdat de zaak al veel in de publiciteit is geweest. Maar het was de aandacht van de media waardoor deze kwestie aan het rollen kwam en leidde tot de berisping, zo oordeelt het college. Want de afdeling van het ziekenhuis hield dit incident uit het zicht van de eigen directie. Die kreeg dit pas in de gaten toen justitie en de inspectie aan de bel trokken.

De gynaecoloog werkt al enige tijd niet meer in het Westfries Gasthuis en werkt, na in het AMC te hebben gewerkt, inmiddels in het Diaconessenhuis in Leiden(waar hij inmiddels ook van de lijst is verdwenen). De baby overleed vlak na de bevalling na een serie fouten van het dienstdoende medisch personeel. De ouders deden na de bevalling in mei aangifte tegen de gynaecoloog die de geboorte leidde. Na de gebeurtenissen stelde het ziekenhuis een onderzoek in en hieruit bleek dat het ziekenhuis schuldig is aan de dood van het kindje.Eerder meldde de Inspectie al dat zij een onderzoek had ingesteld na het overlijden van een baby in mei 2009. Eerder maakte IGZ al bekend dat zij begin augustus 2009 een tweede melding kreeg over het overlijden van een baby. Los van deze twee calamiteiten kreeg de inspectiedienst nog twee ‘serieuze meldingen’ binnen.

De berispte verloskundige die tijdens dit incident dienst had, kreeg een waarschuwing. Zij had volgens het Tuchtcollege haar bezwaar tegen de behandeling moeten doorzetten. De vrouw werd echter terecht gewezen door de arts en talmde daardoor te lang. De ouders van de baby Ramgoelam zijn niet tevreden met de opgelegde straf. De dood van de baby is, volgens de tuchtrechter, te wijten aan de hoogmoed en autoritaire houding van Buimer.Bijna twee jaar geleden ontstond er een heftige commotie rondom de dood van baby Ramgoelam in het Westfriesgasthuis te Hoorn.  Angstvallig werd de naam van de gynaecoloog, die mogelijk dood door schuld verweten kan worden, verzwegen. Pikant detail was dat het hoofd van de afdeling verloskunde Dr. Cees Renckens is. Als voorzitter van de vereniging tegen kwakzalverij trekt Cees Renckens fel van leer tegen de alternatieve geneeskunde en haar beoefenaren. Uitgerekend onder zijn supervisie begaat een specialist een fatale fout. De afdeling van Renckens werd onder curatele geplaatst en Buimer vertrok met stille trom.

 

Vorig artikelAlzheimer Experience groot succes
Volgend artikelLiever zelfmanagement dan zelfredzaamheid
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.