Openheid bij incidenten in het ziekenhuis

Array

In de serie publiekslezingen ‘Dokter op dinsdag’ van het Jeroen Bosch Ziekenhuis houden professor Arno Akkermans van de Vrije Universiteit te Amsterdam en dokter Marjo Jager van het JBZ op dinsdag 5 juli 2011 een lezing over openheid bij incidenten in het ziekenhuis. De inzichten over de wijze waarop moet worden omgegaan met klachten en fouten zijn de laatste jaren sterk veranderend. De samenleving vraagt om openheid, waardoor de gezondheidszorg flink in beweging is en zoekt naar positieve antwoorden op de uitdagingen die hierdoor worden gesteld.

Professor Akkermans bespreekt nieuwe inzichten over opvang en bejegening van patienten bij incidenten en richt zich daarbij vooral op de wijze waarop aanbevelingen op de werkvloer gestalte kunnen krijgen. Dokter Jager licht het JBZ-beleid toe. De lezing is van 19.00 tot 20.00 uur in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Henri Dunantstraat 1, ‘s-Hertogenbosch. Het publiek wordt om 19.00 uur bij het Meeting Point bij de informatiebalie op de boulevard door de gespreksleider opgehaald.

De inzichten over de wijze waarop moet worden omgegaan met klachten en fouten veranderen de laatste jaren sterk. Er is veel aandacht van media en politiek. Zorgverleners, zorginstellingen en verzekeraars komen daarbij nogal eens negatief in het nieuws. De sector is flink in beweging met positieve antwoorden op de uitdagingen die hierdoor worden gesteld. Er waren al de aanbevelingen en normen van de KNMG in de publicatie Arts en klacht of geschil (2004) en in het standpunt Omgaan met incidenten, fouten en klachten: wat mag van artsen worden verwacht? (2007). Inmiddels is er ook de Gedragscode openheid medische incidenten; betere afwikkeling Medische aansprakelijkheid (GOMA).

Gedragscode
De nieuwe gedragscode heeft als doel openheid te verschaffen na een medisch incident en een betere afwikkeling van schadeclaims mogelijk te maken. Concreet betekent dit onder meer dat zo spoedig mogelijk na een incident een gesprek met de patient plaatsvindt, en dat artsen openlijk over fouten mogen praten. Alle partijen moeten verder inzicht hebben en houden over de behandeling van de zaak. Ook bevat de code aanbevelingen die de afhandeling van verzoeken om schadevergoeding na een medische fout moeten vergemakkelijken en versnellen. Naast verzekeraars, vertegenwoordigers van patienten, advocatuur en wetenschap was ook de KNMG betrokken bij de opstelling van de code. De normen van de code worden dus breed gedragen. Maar op de werkvloer leven toch nog wel de nodige vragen. Wat zijn de achtergronden van de nieuwe inzichten en normen, en hoe brengen we ze daadwerkelijk in de praktijk?

Arno Akkermans
Arno Akkermans is hoogleraar privaatrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij studeerde in 1991 af aan de faculteit der rechtsgeleerdheid van Universiteit van Tilburg (cum laude) en promoveerde in 1997 aan dezelfde universiteit (cum laude). Van 1996 tot aan zijn benoeming tot hoogleraar aan de VU in 1999 werkte Arno als advocaat bij de sectie Verzekeringen en aansprakelijkheid van Kennedy Van der Laan. Arno publiceert vooral op het gebied van het aansprakelijkheids- en schadevergoedingrecht. Hij schreef veel over leerstukken zoals causaal verband, bewijslastverdeling, medische deskundigenberichten en de rol van emoties bij de afwikkeling van personenschade. Een groot deel van zijn publicaties is vrij beschikbaar op de Digital Academic Repository van de VU (VU-DARE). Arno werkt met multidisciplinaire onderzoeksteams, samen met collega’s van de faculteit psychologie van de VU en van het VU medisch centrum. Hij is oprichter en voorzitter van de Interdisciplinaire Werkgroep Medische Deskundigen (IWMD) en mede-oprichter van het Interfacultair samenwerkingsverband Gezondheid en Recht (IGER). In 2010 ontving Arno van het Personenschade Instituut van Verzekeraars (PIV) een prijs voor zijn wetenschappelijke werk op het gebied van de letselschadebehandeling, de zogenaamde PIV Giraffe.

Marjo Jager
Kinderarts Marjo Jager zet zich vanaf 1 september 2010 in voor het patientveiligheidsbeleid in het ziekenhuis. Marjo Jager is door de Raad van Bestuur benoemd als voorzitter van de centrale commissie Veilig Incidenten Melden. In die functie is zij verantwoordelijk voor de analyse van afdelingsoverstijgende incidenten en voor de advisering aan de Raad van Bestuur en het Bestuur Medische Staf over verbeteracties. Marjo Jager coördineert het calamiteitenonderzoek, de -rapportage en de implementatie van verbeterstappen vanuit de Raad van Bestuur. Zij is hét aanspreekpunt op dit terrein voor de interne organisatie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Het ziekenhuis werkt aan de invoering van een gecertificeerd Veiligheidsmanagementsysteem in 2012.

Publiekslezing
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis organiseert vrijwel iedere dinsdag een publiekslezing ‘Dokter op Dinsdag’, waarbij een arts of verpleegkundig specialist vertelt over de ontwikkelingen op zijn/haar vakgebied. De lezingen zijn bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp. Na de inleiding van ongeveer 20 minuten kan het publiek op informele wijze met elkaar en met de spreker napraten over het onderwerp. Er is ruim de gelegenheid om vragen te stellen. Kijk op www.jbz.nl/dokteropdinsdag voor een volledig overzicht van de geplande bijeenkomsten.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen