Scholieren strijden om prijs volksgezondheid: het lijkt Idols wel

Op vrijdagmiddag 10 april streden vijf groepen van middelbare scholieren om de eerste prijs voor het beste Profielwerkstuk (PWS) over volksgezondheid in 2011. Het UMC Utrecht, De Universiteit Utrecht, de Hogeschool Utrecht, de middelbare school Werkplaats Kees Boeke te Bilthoven hebben de prijs ingesteld, die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt.

De Stichting Voorzorg Utrecht en Zorgverzekeraar AGIS sponsorden de prijs. Deze bestaat uit 1. eeuwige roem 2. een geldbedrag 3. een stage van een week over het onderwerp van een avond naar keuze naar een musical voor de begeleidende docenten en 4. een middag kijken naar FC Utrecht vanuit de AGIS-skybox. Een uitgebreide, deskundige jury onder leiding van UMC Utrecht hoogleraar Dop Bär selecteerde uit alle inschrijvingen vijf excellente PWS’sen. Deze staan beschreven in de berichten op maandag  van de afgelopen drie weken (zie ook  www.unitzorginnovatie.nl doorklikken op ‘Nieuwsbrieven’).

Het duo Elsemarie Schop en Alina Koelewijn van Scholengemeenschap Guido de Brès in Amersfoort heeft de prijs gewonnen. Zij onderzochten bij twee groepen 7 van het basisonderwijs de invloed van teamsport op 1.de populariteit van leerlingen en 2. het behouden van een gezond gewicht. Zij deden dat op basis van een theorie: teamsport bevordert op de leeftijd van elfjarigen de sociale vaardigheid ‘omgaan met anderen’. Die vaardigheid gaan de leerlingen ook gebruiken in de klas. Zij worden dan populair bij andere leerlingen. Bovendien behouden ze door de sport een gezond gewicht.

Hun theorie klopte. Dat hadden zij met respect voor de beperkte onderzoeksomvang keurig opgeschreven. De jury ondervroeg het tweetal scherpzinnig en met humor. Maar de twee meiden bleven sprankelend overeind. De bevraging van alle vijf groepen leerlingen had iets weg van de Idols finale, die ik de avond van 10 juni moe en voldaan volgde: spannend, uiterst getalenteerde jonge mensen en veel humor. Tot zover dit bericht. Wij zijn op zoek naar meer sponsors voor de prijsuitreiking volgend jaar. Wil uw organisatie stimuleren dat middelbare scholieren zich meer verdiepen in de Volksgezondheid? Kent u organisaties die dat zouden willen? Het gaat niet om grote bedragen. Stuur een mail naar ondergetekende op [email protected].

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen