UMC Utrecht heeft voortaan één digitale infrastructuur

Array

Op vrijdagmorgen 10 juni, 7.00 uur was het zover. Toen ging het UMC Utrecht over op één elektronische infrastructuur, en wel op het Chipsoft programma EZIS. Voortaan functioneert één systeem voor medische dossiers, de röntgenfoto’s, de laboratorium uitslagen, de medicatie, de facturering, de managementrapportages en alle andere financiele, bedrijfskundige en professionele registraties. Op termijn wordt het mogelijk om zorgpadentijden bij te houden. Patienten kunnen in de toekomst hun eigen dossier veilig inzien via het internet. De overgang op 10 juni vond plaats onder leiding van UMC Utrecht’s Chief Information Officer Hyleco Nauta en had een voorbereidingstijd van meer dan een jaar. Vele honderden professionals en zogeheten key users kregen steeds op donderdagen trainingen in het gebruik van EZIS.

Het Julius Centrum evalueert de invoering van deze infrastructuur door alle artsen en vele andere gebruikers vragenlijsten voor te  leggen. De voormeting vond enkele maanden geleden plaats. Over enige tijd vinden vervolgmetingen plaats. We beperken ons tot artsen en andere professionals, omdat zij in de literatuur vaak ontevreden zijn over nieuwe software.

Zo tonen Beeuwkes Buntin e.a. in een boeiende literatuurstudie over 154 artikelen het volgende aan: de meeste (92%) van de bestudeerde publicaties constateren, dat  nieuwe ICT in de zorg positieve bijdraagt aan kwaliteit van zorg dan wel aan besparingen op zorg. Alleen de arbeidssatisfactie van artsen scoort niet altijd even goed. De bibliografische gegevens van deze goed leesbare literatuurstudie zijn ‘Beeuwkes Buntin e.a, The Benefits of Health Information Technology: A Review of The Recent Literature shows Predominantly Positive Results. Health Affairs, March 2011, pp 464-471’.

Guus Schrijvers

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen