Sex in de praktijk

Array

Hoe pakt de huisarts dat aan?
Het vrouwenspreekuur, SOA en mogelijke seksuele problemen als gevolg van medicatie of een chronische ziekte. Hoe zit dat eigenlijk in de spreekkamer? Veel mensen denken en praten graag aan en over seks, maar dat verandert wanneer de seks problematisch wordt. Omdat seksualiteit en de beleving van seksualiteit van grote invloed kan zijn op de kwaliteit van leven en relaties, is het voor de patient van belang dat deze een goede begeleiding krijgt. Wanneer hij daarom vraagt… Aan de ontwerptafel zitten de GGD, SOA-Aids Nederland, regionaal Leerpunt Koel en de huisartsenkring Rotterdam. De grote hamvraag: ‘Hoe helpen we de patient om seksuele problemen bespreekbaar te maken?’ Die vraag is niet alleen relevant voor huisartsen. Ook praktijkondersteuners en assistentes die het vrouwenspreekuur verzorgen hebben baat bij goede informatie over SOA en mogelijke problemen bij seksualiteit. Daarnaast is Chlamydia onlangs aangewezen als de grote veroorzaker van vroeggeboortes en is het aantal vroeggeboortes in de grote steden schrikbarend gestegen. Rotterdam blijkt koploper. Reden te meer voor zorgprofessionals om de koppen bij elkaar te steken.

Handvaten voor professionals
Niet alleen de kwaliteit van seksueel contact, maar ook de invloed op het psychosociale leven en de seksuele gezondheid met het oog op SOA, mogen meer naar voren komen in de huisartsenpraktijk. Vrouwen die vanwege seksuele problemen of trauma’s wegblijven bij het bevolkingsonderzoek verdienen eveneens aandacht. Er is veel mee gemoeid blijkens de waslijst met voordelen die zorgprofessionals voor hun patienten kunnen behalen wanneer zij goed geïnformeerd zijn en wanneer zij de juiste handvaten krijgen aangereikt om de problematiek boven water te krijgen. Het consortium aan de ontwerptafel wil deze kennis en handvaten bieden.

Let’s talk about sex
De term ‘laagdrempelig’ valt veelvuldig. Een actieve opstelling van de behandelaar tijdens het consult is een eerste. Maar dat is bepaald geen sinecure. Hoeveel mensen erkennen dat zij seksuele problemen hebben? Een praktijkvraag voor huisartsen Nadia Kuipers en Robert Mol.

“Als huisarts is het moeilijk om het seksueel (dis)functioneren ter sprake te brengen als er geen raakvlakken zijn met de hulpvraag waar de patient op dat moment mee komt,” vertelt Nadia Kuipers. “Als die raakvlakken er wel zijn door SOA, relatieproblemen of psychische klachten, is het vaak een kwestie van aftasten of het seksuele functioneren voor betreffende patient een probleem is en of het bespreekbaar is.”

Robert Mol is van mening dat veel klachten van patienten een relatie hebben met seksuele problematiek. “Vaak raak je dit vlak als huisarts pas bij een zeer goede vertrouwensband. Om het zomaar even op tafel te gooien is wellicht het beste. Maar dat kan praktisch gezien naar mijn gevoel (nog) niet. Dit is wellicht het meest belangrijke punt van de discussie. Hoe breek je dit als huisarts open?”

Avondsessies voor zorgprofessionals
Bij de GGD, Soa-Aids Nederland, regionaal Leerpunt Koel en de Huisartsenkring Rotterdam worden nieuwe kennis en moderne ontwikkelingen op het gebied van seksuele gezondheid en problematiek momenteel in twee avondsessies gegoten voor zowel huisartsen, praktijkondersteuners en assistentes.

Op 8 en 15 september 2011 kunnen zorgprofessionals uit Rotterdam (en de rest van Nederland) deelnemen. Meer informatie over de beschikbaarheid, locatie en certificering ontvangt u via [email protected]

Door Jolanda Clement

@JolandaClement op Twitter

Recente artikelen