“Ouderen moeten zelf de regie in handen nemen”

Array

Ouderen moeten zelf de regie van hun leven in handen nemen en actief aangeven wat hun (zorg)behoeften zijn. Daardoor kunnen ze volgens hun eigen normen en waarden oud worden. Die boodschap verkondigde Hannie van Leeuwen, oud-CDA Kamerlid en lid van de commissie van het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO) gisteren op een congres in Ede over de toekomst van de ouderenzorg.
“Ik ben onlangs verhuisd naar een servicecentrum en merkte dat ik inzakte”, vertelt Van Leeuwen de ruim 500 toehoorders op het NPO-congres. “Je moet zelf actief worden en de regie nemen, want de ene oudere heeft nu eenmaal andere behoeften dan een andere.” Het oud-Kamerlid steunt dan ook de aanpak van het NPO dat werkt aan het verbeteren van de ouderenzorg en daarbij de wensen van ouderen centraal zet. Het NPO is een programma van ZonMw, in samenwerking met de Nederlandse Federatie van Universiteiten en de ouderenkoepel CSO. Opdrachtgever is het ministerie van VWS.
Lovende woorden
Lovende woorden over het NPO waren er ook van staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner (VWS) die zich met een videoboodschap tot de congresgangers richtte. “Ik ben enthousiast over de projecten die ons zorgsysteem attenter maken op de beleving van ouderdom en de risico’s daarin. Huisartsen kunnen bijvoorbeeld heel goed kijken en luisteren naar ouderen die in de praktijk komen. Of als ze een bezoekje overslaan er achteraan gaan hoe dat komt, zelf of via de praktijkassistente zodat tijdig hulp kan worden geboden.”
Ouderenzorg toegankelijk houden
Op het congres werd de stand van zaken na 3 jaar NPO belicht en vooral gekeken naar wat nodig is om de ouderenzorg ook in de toekomst voor iedereen toegankelijk te houden. De vergrijzing en het dalend aantal mensen op de arbeidsmarkt vraagt om een cultuuromslag, was de heersende opinie tijdens de workshops en plenaire discussies.
Volgens Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie aan het UMC St Radboud, biedt het NPO een ‘geweldige kans’ om de noodzakelijke vernieuwing te bereiken. Binnen het programma werken 550 partners in zorg, welzijn, wonen en werken samen aan meer dan 60 praktijkgerichte onderzoeksprojecten. De hoogleraar vergeleek de ontwikkelingen met een hybride auto. “Die is enorm in trek maar kan er economisch nog niet uit. Wij zitten nu met een been in een oude auto en met een been in de hybride. Maar we moeten nog wel de heuvel op. En dat vergt meer tijd en investeringen dan vier jaar. Alleen dan bereiken we ons reisdoel: meer waarde voor ouderen, zorg en de maatschappij.”

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen