Artrose: van oefentherapie tot operatie

Array

In de serie publiekslezingen ‘Dokter op dinsdag’ houden orthopedisch chirurgen Arjan Plat en Paul Bom op dinsdag 21 juni 2011 een praatje over de behandeling van slijtage aan de knie of heup. Artrose, zoals slijtage van de knie of heup ook wel genoemd wordt, heeft vaak meerdere oorzaken. In sommige gevallen is sprake van een beschadiging van het kraakbeen, die het beste behandeld kan worden met een kijkoperatie. Soms ontstaat slijtage door een slechte stand van het been, een O-been- of een X-been, en is oefentherapie meer op zijn plaats. De orthopeden zullen uitgebreid ingaan op de verschillende vormen van artrose en de behandelmethoden daarvoor. De lezing is van 19.00 tot 20.00 uur in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Henri Dunantstraat 1, ‘s-Hertogenbosch. Het publiek wordt om 19.00 uur bij het Meeting Point bij de informatiebalie op de boulevard door de gespreksleider opgehaald.

Orthopeden houden zich bezig met afwijkingen van het steun- en bewegingsapparaat: knieen, heupen, rug, spieren, pezen en gewrichten. Ze behandelen versleten gewrichten of problemen die zijn ontstaan door sporten of een ongeval. Een bijzondere techniek is resurfacing. Dat is een techniek, waarbij het versleten heupgewricht van een nieuw oppervlak wordt voorzien. Soms is bij relatief jonge mensen (jonger dan 50) het kraakbeen versleten en dat doet pijn. Door daar een nieuw metalen kopje en een kommetje op te zetten, kan het heupgewricht weer goed bewegen. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is als eerste in Nederland met deze techniek begonnen.

Publiekslezing
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis organiseert vrijwel iedere dinsdag een publiekslezing ‘Dokter op Dinsdag’, waarbij een arts of verpleegkundig specialist vertelt over de ontwikkelingen op zijn/haar vakgebied. De lezingen zijn bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp. Na de inleiding van ongeveer 20 minuten kan het publiek op informele wijze met elkaar en met de spreker napraten over het onderwerp. Er is ruim de gelegenheid om vragen te stellen. Kijk op www.jbz.nl/dokteropdinsdag voor een volledig overzicht van de geplande bijeenkomsten.

Recente artikelen