Succesvol incident melden in de huisartsgeneeskunde

0
210

Dorien Zwart beschrijft in haar proefschrift de eerste experimenten met een praktijkgebonden incidentmeldprocedure in de huisartsgeneeskunde. Zij analyseerde de inhoud van de incidentmeldingen maar ook de implementatie van de meldprocedure in de dagelijkse praktijk. Ook keek ze naar incidentmeldingen van huisartsen-in-opleiding en mogelijke relaties met de opleidingssituatie.

Verder wordt de ontwikkeling van en het eerste onderzoek met SCOPE, een vragenlijst om veiligheidscultuur in de huisartsenpraktijk te meten, beschreven. Voor optimaal leren van incidenten is namelijk een positieve ‘veiligheidscultuur’ noodzakelijk. Professionals moeten binnen hun praktijk veilig, open en vanzelfsprekend met elkaar kunnen communiceren over en leren van de dingen die er mis gaan.
Zwart concludeert dat praktijkgebonden incidentmelden, mits toegesneden op de dagelijkse praktijk, zinvol en haalbaar is in de huisartsgeneeskunde. Maar, hoewel de patientveiligheidscultuur over het algemeen constructief lijkt in de huisartsgeneeskunde, blijkt de dialoog tussen collega-professionals over incidenten toch zeer complex.

28-06-2011, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Dorien Zwart, Geneeskunde
Proefschrift: Incident reporting in general practice
Promotor 1: Prof. dr. Th.J.M Verheij
Promotor 2: Prof. dr. C.J. Kalkman
Copromotor 1: Dr. E.J.L. van Rensen

Bron: UU