Succesvol incident melden in de huisartsgeneeskunde

Array

Dorien Zwart beschrijft in haar proefschrift de eerste experimenten met een praktijkgebonden incidentmeldprocedure in de huisartsgeneeskunde. Zij analyseerde de inhoud van de incidentmeldingen maar ook de implementatie van de meldprocedure in de dagelijkse praktijk. Ook keek ze naar incidentmeldingen van huisartsen-in-opleiding en mogelijke relaties met de opleidingssituatie.

Verder wordt de ontwikkeling van en het eerste onderzoek met SCOPE, een vragenlijst om veiligheidscultuur in de huisartsenpraktijk te meten, beschreven. Voor optimaal leren van incidenten is namelijk een positieve ‘veiligheidscultuur’ noodzakelijk. Professionals moeten binnen hun praktijk veilig, open en vanzelfsprekend met elkaar kunnen communiceren over en leren van de dingen die er mis gaan.
Zwart concludeert dat praktijkgebonden incidentmelden, mits toegesneden op de dagelijkse praktijk, zinvol en haalbaar is in de huisartsgeneeskunde. Maar, hoewel de patientveiligheidscultuur over het algemeen constructief lijkt in de huisartsgeneeskunde, blijkt de dialoog tussen collega-professionals over incidenten toch zeer complex.

28-06-2011, 10:30 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Dorien Zwart, Geneeskunde
Proefschrift: Incident reporting in general practice
Promotor 1: Prof. dr. Th.J.M Verheij
Promotor 2: Prof. dr. C.J. Kalkman
Copromotor 1: Dr. E.J.L. van Rensen

Bron: UU

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen