Handle with care

0
262
Zorgvuldig gebruik van indicatoren in de VVT De handreiking ‘Handle with care’ is een document dat als doel heeft om een zorgvuldig gebruik van de indicatoren van het kwaliteitskader Verpleging Verzorging en Zorg Thuis (VVT) te bevorderen. Het kan door alle professionele gebruikers van de resultaten van de het kwaliteitskader worden benut. De handreiking is een initiatief van ActiZ, Branchebelang Thuiszorg Nederland en Zorgverzekeraars Nederland, en is ontwikkeld in samenwerking met het Centrum Klantervaring Zorg en Significant.

De titel van de handreiking, ‘Handle with care’, geeft al aan dat misinterpretatie van de kwaliteitsgegevens op de loer ligt. De berekeningen die ten grondslag liggen aan de resultaten zijn complex en de cijfers blijken daardoor vaak moeilijk te duiden. In de praktijk worden de cijfers echter wel ingezet in trajecten die grote gevolgen kunnen hebben voor zorgorganisaties. Ook zorgkantoren hebben heldere informatie nodig om goed op kwaliteit en kwaliteitsverbetering te kunnen sturen.

ActiZ, BTN en ZN merkten dat hun leden behoefte hadden aan duidelijk handvatten bij het interpreteren en gebruiken van de cijfers. Die informatie was verspreid over verschillende plekken, of soms gewoonweg niet beschikbaar. Voor deze handreiking hebben wij nu de relevante informatie verzameld, ontwikkeld en gebundeld.

De handreiking is op dit moment alleen gericht op de interpretatie van de clientervaringen, zoals deze worden verzameld met de CQ-index VVT. Bij de zorginhoudelijke indicatoren is voor het meetjaar 2010 een aantal fouten geconstateerd, die een juist gebruik van de resultaten voor 2010 onmogelijk maken. Een handreiking voor het gebruik van de zorginhoudelijke indicatoren vinden wij daarom op dit moment niet passend. Wel zullen ActiZ, BTN en ZN op korte termijn een document over de zorginhoudelijke indicatoren publiceren waarin de achtergronden, berekeningen en kengetallen van de zorginhoudelijke indicatoren worden gebundeld. Veel van die informatie is op dit moment ontoegankelijk, terwijl deze in onze ogen wel belangrijk is voor de toekomstige ontwikkelingen ten aanzien van het kwaliteitskader VVT.

Wij hopen dat wij met de handreiking het veld voorzien van een belangrijk hulpmiddel voor het ‘with care’ interpreteren en gebruiken van het kwaliteitskader VVT!

Bron: ActiZ
Vorig artikelOpleidingenoverzicht eHealth
Volgend artikelNauwe samenwerking Atletiekunie en UMC St Radboud op loopsportgebied
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.