Hulpmix.nl erkend als effectieve interventie

De online interventie Hulpmix is door de Erkenningscommissie Interventies beoordeeld als effectief. Het is daarmee de derde online interventie die wordt opgenomen in de Databank Effectieve Jeugdinterventies van het NJI. Op hulpmix.nl kunnen jongeren over honderd onderwerpen informatie en tips krijgen, hulp vragen aan andere jongeren, chatten en e-mailen met hulpverleners. Eind 2009 ontving de hulpsite al de Nationale Jeugdzorgprijs.

 

Opzet
Hulpmix is in 2007 opgezet omdat migrantenjongeren te weg naar de reguliere hulpverlening onvoldoende weten te vinden. De interventie is ontwikkeld op basis van best practices uit de interculturele – en online hulpverlening. Vanaf de start is actief samengewerkt met migrantenjongeren en cultuurgebonden websites als marokko.nl en hababam.nl. 75 Procent van de hulpverleners heeft een migrantenachtergrond, omdat veel migrantenjongeren de overtuiging hebben dat alleen allochtone medewerkers goed migrantenjongeren kunnen helpen. Speciaal voor Hulpmix is een online interculturele gespreksmethodiek ontwikkeld waarin hulpverleners worden opgeleid. De kwaliteit van de geboden hulp en de informatie op de website wordt structureel gemonitord aan de hand van een uitgebreid kwaliteitskader.

 

De online hulp op hulpmix.nl wordt geboden door de Bureaus Jeugdzorg Overijssel, Gelderland en Zuid-Holland, GGzE en kinder- en jeugdpsychiatrische instelling de Bascule. De jongerensites marokko.nl en hababam.nl hebben de site mede ontwikkeld.

 

Resultaten
Uit een in 2009 gehouden evaluatie bleek dat bijna driekwart van de jongeren die een chatgesprek voerde met medewerkers van Hulpmix van multiculturele komaf is. Jongeren beoordelen de site positief (94%), voelen zich begrepen (87%) en vinden dat zij (redelijk) goed geholpen zijn (82%).

De website trekt 1200 unieke bezoekers per dag. Per week zijn er bijna honderd chat- en e-mailcontacten. Chatgesprekken worden met een rapportcijfer van ruim een 8 beoordeeld.

 

Erkenning
Frank Schalken, directeur van stichting E-hulp.nl en initiator van Hulpmix: “We zijn heel blij met de erkenning. We wisten al langer dat we de doelgroep goed weten te bereiken en dat ze enthousiast zijn over onze aanpak. Na het winnen van de Nationale Jeugdzorgprijs is het mooi dat we opnieuw erkenning krijgen, deze keer van deskundigen.“

 

De volledige beschrijving van Hulpmix is te vinden in de Databank Effectieve Jeugdinterventies van het NJI.

 

Hulpmix.nl wordt mede gefinancierd door het VSBfonds en Stichting Kinderpostzegels Nederland.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen