Spoeddebat over EPD en PHR door private partijen, burger nog steeds niet om mening gevraagd

Array

CDA en VVD willen een spoeddebat over de EPD-plannen van de zorgsector. Hij vraagt zich af of de privacy in veilige handen is bij de private sector. Ook moeten patienten meepraten.Het CDA en de PVV willen in een debat van minister Schippers (Volksgezondheid) weten hoe het zit met een door de zorgsector opgezet Elektronisch Patientendossier. NICTIZ heeft van minister Schippers drie maanden de tijd hebben gekregen om te inventariseren of de zorgsector deze infrastructuur kan overnemen. En ook nu weer lijkt de politiek eerst iets te willen verbieden en dan pas te gaan bepalen of men misschien ook eens met de patient of de burger moet gaan praten om te bekijken wat die nu wil.

Voor 11 juli komt Nictiz met een voorstel. Omtzigt wil daarom voor het zomerreces, dat begin juli begint, een debat met Schippers.
CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt maakt zich met name zorgen over de privacywaarborg. Dit was de reden dat de Eerste Kamer het voorstel voor een EPD naar de prullenbak verwees. De privatisering van het EPD zou voor problemen kunnen zorgen met het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP). Het CBP is zeer kritisch over toegang tot privacygevoelige gegevens door private partijen.

Schippers zou daarom het CBP willen betrekken bij de ontwikkeling van het private EPD. Omtzigt vraagt zich af waarom de patientenorganisaties niet aan tafel zitten. Ook wil Omtzigt van de minister weten of mensen bij het nieuwe EPD-systeem toestemming moeten geven voor het opslaan van de medische gegevens in de databases.

Omtzigt (CDA) vraagt een interpellatie aan bij minister Schippers van Volksgezondheid waarin wordt gemeld dat de zorgsector aan een eigen Elektronisch Patientendossier (EPD) werkt. Nictiz, het Nederlands ICT Instituut voor de Zorg, is daarover in gesprek met de zorgsector, dat graag met het eerder met behulp van overheidsgeld ontwikkelde landelijke schakelpunt (LSP) verder wil gaan.Dat schakelpunt moet de bijna vijftig bestaande medische databases in het land kunnen koppelen.  SP-Kamerlid Renske Leijten kondigde eerder samen met de PVV al een motie aan om de minister op te roepen het LSP niet aan de marktpartijen over te dragen.

Maar de Tweede Kamer gaat per 30 juni op zomerreces en zou dus pas bij terugkomst worden geconfronteerd met zo’n private EPD. Omtzigt wil dat voorkomen met een spoeddebat, dat dus in de laatste week voor het zomerreces moet plaatsvinden.  Omtzigt wil ook dat patientenverenigingen en andere belanghebbenden aan tafel kunnen aanschuiven. Hij heeft dat in een motie vervat dat in een eerder debat, op 24 mei, is aangehouden. Minister Schippers wilde zo’n “breed maatschappelijk overleg” liever niet. Hij gaat de minister om duidelijkheid vragen wie er nu precies met Nictiz om tafel zitten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen