Hydrogels voor biomedische toepassingen

0
266

Polysacchariden zijn biopolymeren met een grote verscheidenheid aan fysisch-chemische eigenschappen. Door deze eigenschappen kunnen ze gebruikt worden in de farmaceutische en biomedische sector, zoals in oog- en tandheelkunde, orthopedische chirurgie, ‘tissue engineering’ en voor geneesmiddelenafgifte. Zowel natuurlijke als chemisch gemodificeerde polysacchariden zijn in staat om driedimensionale hydrogelen te vormen die geschikt zijn om geneesmiddelen, therapeutische eiwitten en cellen in te sluiten.

Recent zijn er hydrogelen ontwikkeld die bestaan uit twee verschillende polymeernetwerken die in elkaar vervlochten zijn, de zogenaamde ‘interpenetrating networks’ (IPNs). Bij IPNs worden de gewenste eigenschappen van de afzonderlijke polymeernetwerken benut om daarmee de uiteindelijke eigenschappen van de samengestelde hydrogel te verbeteren.

Laura Pescosolido beschrijft in haar proefschrift IPNs en semi-IPNs op basis van alginaat, hyaluronzuur en (hydroxyethyl) gemethacryleerde dextraanderivaten. Haar onderzoek laat zien dat deze hydrogels zeer geschikt als afgiftesystemen voor eiwitten. Ook bleek dat de gels gebaseerd op hyaluronzuur goede eigenschappen bezitten voor het 3D-printen van biomaterialen die voor weefselregeneratie gebruikt kunnen worden.

20-06-2011, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Laura Pescosolido, Farmaceutische Wetenschappen
Proefschrift: Interpenetrating Polymer Network Hydrogels based on Polysaccharides for Biomedical Applications
Promotor 1: Prof. dr. ir. W.E. Hennink
Promotor 2: Prof. dr. F. Alhaique
Copromotor 1: Dr. ir. T. Vermonden
Copromotor 2: Dr. P. Matricardi