Hydrogels voor biomedische toepassingen

Array

Polysacchariden zijn biopolymeren met een grote verscheidenheid aan fysisch-chemische eigenschappen. Door deze eigenschappen kunnen ze gebruikt worden in de farmaceutische en biomedische sector, zoals in oog- en tandheelkunde, orthopedische chirurgie, ‘tissue engineering’ en voor geneesmiddelenafgifte. Zowel natuurlijke als chemisch gemodificeerde polysacchariden zijn in staat om driedimensionale hydrogelen te vormen die geschikt zijn om geneesmiddelen, therapeutische eiwitten en cellen in te sluiten.

Recent zijn er hydrogelen ontwikkeld die bestaan uit twee verschillende polymeernetwerken die in elkaar vervlochten zijn, de zogenaamde ‘interpenetrating networks’ (IPNs). Bij IPNs worden de gewenste eigenschappen van de afzonderlijke polymeernetwerken benut om daarmee de uiteindelijke eigenschappen van de samengestelde hydrogel te verbeteren.

Laura Pescosolido beschrijft in haar proefschrift IPNs en semi-IPNs op basis van alginaat, hyaluronzuur en (hydroxyethyl) gemethacryleerde dextraanderivaten. Haar onderzoek laat zien dat deze hydrogels zeer geschikt als afgiftesystemen voor eiwitten. Ook bleek dat de gels gebaseerd op hyaluronzuur goede eigenschappen bezitten voor het 3D-printen van biomaterialen die voor weefselregeneratie gebruikt kunnen worden.

20-06-2011, 12:45 uur , Academiegebouw, Domplein 29, Utrecht.
Laura Pescosolido, Farmaceutische Wetenschappen
Proefschrift: Interpenetrating Polymer Network Hydrogels based on Polysaccharides for Biomedical Applications
Promotor 1: Prof. dr. ir. W.E. Hennink
Promotor 2: Prof. dr. F. Alhaique
Copromotor 1: Dr. ir. T. Vermonden
Copromotor 2: Dr. P. Matricardi

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen