Overhandiging Zwartboek Onverantwoorde Zorg aan Kamercommissie VWS

Array

Op donderdag 23 juni overhandigen Abvakabo FNV en een aantal werknemers uit de zorg het Zwartboek Onverantwoorde Zorg aan de Vaste Kamercommissie Volksgezondheid, Welzijn en Sport. In het Zwartboek zijn de meldingen van misstanden in de zorg opgenomen die de bond het afgelopen jaar binnenkreeg. Daarnaast doet de bond een aantal aanbevelingen om het tij te keren.

Want het is slecht gesteld met de kwaliteit van de zorg in Nederland. Ruim 500 meldingen kreeg de bond binnen na de opening van het meldpunt Onverantwoorde Zorg vorig jaar zomer. Van onverantwoord lage bezetting en het inzetten van ongekwalificeerd personeel, tot toiletrondes en douchebeurten die overgeslagen worden. Met als resultaat dat de kwaliteit van het werk ernstig onder druk staat, dat basiszorg niet meer verleend wordt en dat er onverantwoorde situaties ontstaan. De verwachting is dat de kwaliteit alleen nog maar zal afnemen door de toenemende druk op de zorg door vergrijzing en door de geplande bezuinigingen.

De afgelopen weken deed de bond bovendien aanvullend onderzoek de kwaliteit van zorg onder ruim 1100 werknemers in de zorg. De resultaten van dit onderzoek, de Zorgbarometer Kwaliteit, worden ook op 23 juni in Nieuwspoort bekend gemaakt.

Recente artikelen