Albert Schweitzer ziekenhuis bereikt de status van volwaardig STZ-ziekenhuis

Een deel van het team dat zich binnen het ASz bezighoudt met opleiden en wetenschapszaken, gefotografeerd aan het eind van de intensieve maar succesvolle visitatiedag door de STZ.
Het Albert Schweitzer ziekenhuis (Dordrecht, Zwijndrecht, Sliedrecht) mag zich later dit jaar definitief tot de Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ) rekenen. Dat is de uitkomst van de visitatie die een afvaardiging van de STZ hield op vrijdag 17 juni.

De STZ is een samenwerkingsverband van 28 ziekenhuizen in heel Nederland, die zich positioneren tussen de academische en de andere algemene stads- en streekziekenhuizen in. Zij leveren hooggespecialiseerde medische zorg, ook aan patienten van buiten hun eigen regio’s. Ze zijn tevens erg actief in het opleiden van nieuwe medici én op het gebied van wetenschappelijk onderzoek. Het Albert Schweitzer ziekenhuis was bijna vijf jaar lang geassocieerd lid van de STZ en moest nu bewijzen klaar te zijn voor het echte lidmaatschap.
Dat bleek geen enkel probleem op te leveren, liet STZ-directeur Norbert Groenewegen aan het eind van de toetsing weten: ,,De visitatiecommissie zal het advies uitbrengen om het Albert Schweitzer ziekenhuis toe te laten tot de vereniging.” De beoordelaars hebben niet één noemenswaardig verbeterpunt kunnen vinden. Groenewegen: ,,Wij zullen dan ook geen voorwaarden stellen, geen zwaarwegende adviezen geven en zelfs geen aanbevelingen doen. Het Albert Schweitzer ziekenhuis komt binnen met een volledig rapport. Dat is tot nog toe alleen het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem gelukt.”

De STZ-directeur zei een ziekenhuis te hebben aangetroffen dat een uitstekend opleidingsklimaat kent. ,,Iedereen die hier betrokken is bij het opleiden, is enthousiast en professioneel bezig. Van degenen die worden opgeleid, hoorden wij hoe positief zij de support en laagdrempeligheid van hun opleiders ervaren. We waren onder de indruk van onze rondleiding over diverse afdelingen waar opleiden een rol speelt.” Op het gebied van wetenschapszaken en het aanbieden van topklinische, bovenregionale zorg was het oordeel van de STZ eveneens positief.
In de STZ-ledenvergadering van september wordt het lidmaatschap van het Albert Schweitzer ziekenhuis formeel bekrachtigd. Lid van de Raad van Bestuur van het Albert Schweitzer ziekenhuis John Taks is opgetogen: ,,Dit verleent ons een enorme aantrekkingskracht op talentvolle professionals, zowel medisch specialisten (in opleiding) als verpleegkundigen (in opleiding). Onze patienten worden daar beter van. De nieuwe talenten zullen op hun beurt de zorg nóg verder verbeteren. We komen in een positieve spiraal terecht en mogen daar met z’n allen trots op zijn.”
Het goede nieuws kwam toevalligerwijs in de week waarin aan het Albert Schweitzer ziekenhuis ook het nieuwe NIAZ-certificaat werd uitgereikt: het landelijke, onafhankelijke keurmerk voor kwaliteit en veiligheid in de zorg, geldig voor de komende vier jaar. Taks: ,,We zijn voor twee heel zware en belangrijke examens met vlag en wimpel geslaagd.”
___________________________________________________________________________________________
Altijd een Albert Schweitzer ziekenhuis bij u in de buurt
Zorg met hoofd, hart en ziel – http://www.asz.nl

Tweehonderd medisch specialisten en vierduizend medewerkers staan garant voor veilige zorg
en een professionele, zorgzame behandeling. Het Albert Schweitzer ziekenhuis heeft het Niaz
keurmerk voor de zorg en is geassocieerd-lid van de vereniging Samenwerkende Topklinische opleidingsZiekenhuizen (STZ).

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen