Onderzoek wijst uit: herhaalservice verbetert medicijntrouw

Als mensen zonder omkijken hun herhaalrecepten thuisbezorgd krijgen, slikken ze trouwer hun voorgeschreven medicijnen. Deze herhaalservice, zoals De Thuisapotheek die biedt, leidt tot een afname van ruim 22 % in medicijnontrouw. Dat blijkt uit onderzoek van de Sprint Holding die bestaat uit zes apotheken en een medische speciaalzaak.

Het onderzoek
In het onderzoek is de medicijntrouw van 185 patienten over een periode van twee jaar in kaart gebracht. In het eerste jaar maakten de deelnemers aan het onderzoek nog geen gebruik van de herhaalservice, in het tweede jaar wel. Door de aflevergegevens of refill rate bij te houden werd gemeten hoe trouw de patienten hun medicijnen innamen. Gemiddeld verschoof de medicijnontrouw van 23,8% in het eerste jaar naar 1,1% in het tweede jaar. Dat is een afname van ruim 22 %.

Jarenlang ervaring met herhaalservice
“Het is ook onze ervaring dat clienten die gebruik maken van herhaalrecepten trouwer zijn aan hun medicijndosering,” zegt Gerard Berwald, apotheker bij De Thuisapotheek. De grootste landelijke apotheek voor mensen met chronische aandoeningen biedt al jaren een herhaalservice aan. “Wij nemen zelf contact op met de arts zodra het tijd is voor een nieuw recept en bezorgen de medicijnen thuis of op het werk”, zegt Berwald. “Vergeten of misgrijpen is er daardoor niet meer bij.”

Risico’s medicijnontrouw
Medicijnontrouw heeft op de lange termijn veel negatieve effecten. Behandelingen duren langer, het farmacotherapeutisch effect vermindert en er ontstaat een grotere kans op bijwerkingen. In de praktijk blijkt een herhaalservice niet alleen medicijntrouw-verhogend te werken, maar ook de druk op artsen te verminderen omdat de receptenstroom beter gereguleerd is.

Over De Thuisapotheek
De Thuisapotheek is gevestigd in Rotterdam en levert op voorschrift van de arts medicijnen aan patienten in heel Nederland. De Thuisapotheek vraagt (herhaal)recepten aan bij de huisarts en specialist, bezorgt medicijnen op elk adres waar ook in Nederland, levert daar een actueel medicijnpaspoort bij en declareert de kosten bij de verzekeringsmaatschappij van de patient. De Thuisapotheek is HKZ-gecertificeerd volgens de ISO 9001-norm, waarmee De Thuisapotheek voldoet aan de in de branche geldende Nederlandse kwaliteitsnormen. De Thuisapotheek heeft 20.000 patienten door heel Nederland.