Bezuinigingen kinderopvang leiden tot maatschappelijke achteruitgang

Array

Dit is een origineel bericht van Stichting Waarborgfonds Kinderopvang
Verder bezuinigen op de huidige kinderopvangsubsidies leidt tot een verlaging van de arbeidsparticipatie van vrouwen en daarmee tot een daling van de totale welvaart. Gericht investeren in de kinderopvang heeft positieve effecten op de ontwikkeling van kinderen, en leidt tot meer productie, betere inkomens en daardoor hogere maatschappelijke baten uit belastinginkomsten in de toekomst. Kostenbesparing moet dan ook hand in hand gaan met kwaliteitsinvestering om het maatschappelijk rendement optimaal te maken. Wanneer wordt geïnvesteerd in de kinderopvangkwaliteit en tegelijkertijd de overheidsuitgaven worden verlaagd, wordt een positief rendement in materiele termen behaald van jaarlijks 145 miljoen euro.

Maatschappelijke kosten-batenanalyse
Dit concludeert SEO Economisch Onderzoek (gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam) op basis van een door hen uitgevoerde maatschappelijke kosten-baten analyse (MKBA) van acht beleidsalternatieven in de kinderopvang. Het onderzoeksrapport wordt dinsdag 21 juni 2011 gepresenteerd. De MKBA is onafhankelijk uitgevoerd in opdracht van KIK, Kinderopvang Nederland, KINDwijzer, het Waarborgfonds Kinderopvang, BOinK en de Brancheorganisatie Kinderopvang, met ondersteuning van Het Kinderopvangfonds. Het onderzoek is inhoudelijk begeleid door een klankbordgroep van wetenschappers uit diverse disciplines (verbonden aan verschillende universiteiten, SCP en CPB).

De MKBA heeft mede als doel het kinderopvangdebat te objectiveren door meer duidelijkheid te verschaffen over zowel de materiele als immateriele maatschappelijke meerwaarde van de kinderopvang. Ook wordt beoogd de alternatieve macro-economische beleidskaders aan te reiken om tot verantwoorde invulling te komen van het financieel overheidsbeleid. Een belangrijke doelstelling is tevens een rekenmodel te ontwikkelen waarover brede consensus bestaat onder relevante onderzoekers.

De economische meerwaarde van kinderopvang
Het totaalbeeld van de MKBA is dat kinderopvang een belangrijke economische meerwaarde voor de samenleving vertegenwoordigt. Rigoureuze vermindering van de huidige kinderopvangsubsidies leidt tot een daling van de arbeidsparticipatie van vrouwen en daarmee tot een daling van de totale welvaart. Ook is vastgesteld dat gericht investeren in de kwaliteit van opvang vergaande positieve effecten heeft: een hoger opleidingsniveau van kinderen, met als gevolg en hogere productie en hogere totale welvaart.

Maatschappelijk rendabel beleid
In deze studie is een breed palet aan beleidsmogelijkheden verkend, waarbij een beeld is ontstaan van hun verschillende effecten. Duidelijk is dat diverse wegen nog open liggen om het maatschappelijk rendement van de uitgaven aan kinderopvang verder te vergroten, en daarmee ook de doeltreffendheid en de doelmatigheid van het overheidsbeleid ten aanzien van de sector kinderopvang. Daarbij blijken sommige beleidsmogelijkheden gunstig te zijn voor arbeidsparticipatie en welvaart, terwijl andere opties minder gunstig ‘scoren’. Het onderzoek geeft aan dat de kansrijke beleidsopties vooral liggen in het handhaven van de positieve effecten van kinderopvang op de arbeidsparticipatie en in het verder vergroten van haar maatschappelijke waarde door te investeren in kwaliteit.

Bron: ANP Perssupport

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen