Integrating Doctors 2.0 into the health system

Array

Yossi Bahagon, @ybahagon oprichter van Clalit Health Services e-Health afdeling. CHS is de grootste zorgverlener in Israel, met meer dan 4 miljoen leden, en de op één na grootste van de wereld.

E-Health is één van de meest dramatische veranderingen in de zorg.

Ondanks het feit dat Clalit al 100 jaar bestaat is het gelukt om de organisatie om te bouwen tot een moderne, op sociale media gerichte instelling. Een compleet familie gezondheidssysteem is opgezet. Niet alleen voor de opslag van laboratorium data, diagnostiek of andere gegevens, al deze gegevens zijn gekoppeld aan een rationalisatie.

Door rationalisatie weet en leert de gebruiker, i.c. de patient, of het familielid van de gebruiker wat de gegevens betekenen. Uitvoerig wordt uitleg gegeven door middel van foto’s en vooral instructie video’s.

Recepten komen niet meer voor op papier. De arts boekt electronisch het recept, met een biometrische handtekening wordt het direct naar de apotheek verzonden. Per sms krijgt de patient bericht dat de geneesmiddelen klaar liggen.

Vergeet een patient zijn medicijn in te nemen, dan kan deze per mobiele telefoon een vraag stellen en wordt er binnen 24 uur een reactie verzonden.

Per maand vinden er bijna 12.000 digitale consulten plaats. Daarvan is 85% voor kinderen tot 6 jaar.

Speciaal voor kinderen is er een webcam ontwikkeld geïntegreerd in een poppetje en te combineren met een thermometer. Het is bedoeld om eHealth kindvriendelijk te maken.

Op dit moment zijn er meer dan 1,5 miljoen unieke patient contacten via het systeem.

Een ander essentieel onderdeel is het patienten platform. Daar kunnen persoonlijke ervaringen uitgewisseld worden.

De fysieke onderzoekswereld combineren met een digitale thuis onderzoekswereld is de volgende uitdaging. Een digitale thuis otoscope, de digitale thuis stethoscope en andere apparatuur gebruikt voor thuisdiagnostiek gekoppeld aan telemedicine systemen vormen een belangrijke aanvulling in de toekomst voor eHealth.

Clalit is door deze ontwikkelingen één van de meest vooruitstrevende zorgverleners van de wereld geworden. Welke Nederlandse zorginstelling neemt het voortouw naar voorbeeld van Clalit.

 

Rene Luigies

Rene is consultant op het snijvlak productontwikkeling en gezondheidszorg/projectmanager valpreventiebus/multitasker/outofthebox denker/innovator/ Eusamed bv/ Op twitter@Lodewijkjes Netherlands, Rijswijk (Gld)

René Luigies heeft 30 jaar ervaring in nationale- en internationale marketing en business development in de medische sector. Die ervaring strekt zich uit van de farmaceutische industrie tot de medische apparatuur. In 2001 startte hij zijn eigen bedrijf in Nederland. Na de succesvolle introductie van een product op het gebied van pijnbestrijding, heeft dit bedrijf zich verder ontwikkeld tot specialisatie op het snijvlak van product ontwikkeling en gezondheidszorg. Bekende succesvolle producten zijn de OHRA valpreventiebus en de OOGbus van het Oogzorgnetwerk en CZ. Binnen het bedrijf is een groot netwerk aanwezig met de belangrijkste stakeholders in de gezondheidszorg, zoals zorgverzekeringen en overkoepelende organisaties, overheid, zorgverleners, hogescholen, universiteiten en het MKB. Op dit moment wordt dit netwerk ingezet voor eigen consultancy activiteiten, en voor zijn functie als zorginnovatiemakelaar voor Health Valley.

Een volledig cv is te vinden op LinkedIn: http://nl.linkedin.com/in/reneluigies
En René Luigies is te volgen op twitter: @Lodewijkjes

Valpreventie2.0

In 2007 is het OHRA valpreventie project gestart. Dit was het resultaat van een product concept dat ik samen met iemand uit de thuiszorg en een huisarts aan OHRA presenteerde. OHRA heeft dit project volledig gefinancierd. Dit project is volledig door mij opgezet en uitgewerkt, respectievelijk gemanaged. Ook de uitwerking van de resultaten zijn door mij gedaan. Het OHRA valpreventieproject heeft geresulteerd in een afname van 35% van het aantal valincidenten op een groep van 1561 mensen.

De kosten voor de landelijke uitrol bleken te hoog voor zorgverzekeraar CZ, die OHRA heeft overgenomen. Daarmee staakte het project. In het kader van eHealth heb ik toen Valpreventie2.0 bedacht. Een internet applicatie, waarmee ouderen zelf een risicoanalyse kunnen doen, vervolgens een advies krijgen om dat risico te verminderen en vervolgd worden of zij de adviezen ook opgevolgd hebben en of zij hulp/ondersteuning nodig hebben. Daarbij een vervolg door middel van registratie van het aantal valincidenten.

Inmiddels heb ik het NIPED bereid gevonden om valpreventie2.0 te realiseren. In mijn presentatie zal ik ingaan op het proces van valpreventie 1.0 naar de realisatie van valpreventie 2.0. De obstakels, de overwegingen, de weg naar de juiste partners, de financiering, het vinden van stakeholders, en de implementatie in de gezondheidszorg. En een korte visie geven op valpreventie 3.0, waar al gesprekken over gevoerd worden.

Recente artikelen