Donorstand van Nederland bekend gemaakt

Array

In Den Haag is de `Donorstand van Nederland` gelanceerd. Voor het eerst is het mogelijk om via JaofNee.nl de cijfers uit het Donorregister per provincie en woonplaats te bekijken. Hiermee willen de samenwerkende partijen achter deze campagne aantonen dat registreren in het Donorregister heel vanzelfsprekend is en dat één enkele inwoner al het verschil maakt voor de donorstand van een gemeente.

Donorregistratie als normaalste zaak van de wereld Iedereen kan  op www.JaofNee.nl de donorstand van zijn of haar eigen provincie en woonplaats bekijken. Al deze donorstanden worden afgezet tegen de donorstand van heel Nederland: 40,9%. Dit is het percentage Nederlanders van 15 jaar of ouder die zijn of haar keuze heeft vastgelegd in het Donorregister. “Het Donorregister maakt al jaren statistieken openbaar, maar daar hebben mensen pas iets aan als ze ook eenvoudig toegankelijk zijn en op een relevante manier worden gepresenteerd.” aldus Jeantine Reiger, woordvoerder namens de campagne. “Zo laten we zien dat donor zijn in Nederland heel gewoon is. In de donorstand op JaofNee.nl kun je zien dat veel mensen in jouw omgeving hun keuze hebben vastgelegd, met Ja of Nee. Bovendien wordt op deze manier het effect van jouw donorregistratie op de donorstand van je eigen gemeente direct duidelijk.”

Burgemeesters onthullen hun donorstand
Vijf burgemeesters van gemeenten met een opvallende donorstand hebben in het kader hiervan hun inwoners opgeroepen om zich te registreren. Dit deden ze door de donorstand van hun eigen plaats te onthullen. Hieruit bleek dat Capelle en Krimpen aan den IJssel niet alleen geografisch dicht bij elkaar liggen, maar ook qua donoren, want het aantal Ja’s in het register verschilt tussen deze plaatsen maar 0,1%. Uitgeest is goed vertegenwoordigd in het Donorregister, met de hoogste donorstand boven de rivieren. En in de Achterhoek heeft Oost Gelre het grootste aantal registraties. De gemeente met meeste Ja’s ten opzichte van Nee’s is Harenkarspel: van alle inwoners die in het Donorregister staan zegt 68% Ja. Deze burgemeesters moeten nog opkijken naar de top 5 van gemeenten met de hoogste donorstand, maar gezien het landelijk gemiddelde doen ze het heel goed. Zo is Gulpen-Wittem, de meest zuidelijke gemeente van Nederland, zeer actief bezig met het belang van donorregistratie.

Koplopers
In de top 5 van gemeenten ligt het gemiddelde percentage registraties rond de 50%. De gemeente met de hoogste donorstand van Nederland is Goirle, waar 50,5% van de inwoners ouder dan 15 jaar geregistreerd is in het Donorregister. In het aantal registraties wordt Goirle op de voet gevolgd door Venray (49,5%), Oirschot (49,4%), Dongen (48,9%) en Sint-Michielsgestel (48,8%).

Keuze aangeven
Op JaofNee.nl kunnen mensen ook direct vastleggen of ze wel of geen donor willen worden. In Nederland zijn al ruim 5,5 miljoen mensen geregistreerd. Van hen zegt bijna 60% Ja tegen donatie. Nog lang niet iedereen heeft sinds de invoering van het Donorregister zijn of haar keuze vastgelegd. Doordat nu zichtbaar is hoeveel mensen er in een gemeente al geregistreerd zijn worden andere inwoners gestimuleerd om ook hun keuze vast te leggen.

Nederland zegt Ja
De Donorstand van Nederland is onderdeel van de campagne `Nederland zegt Ja’. Dit is een gezamenlijk initiatief van het ministerie van VWS en een tiental gezondheidsfondsen, Stichting Transplantatie Nu en de Nederlandse Transplantatie Stichting. Nog steeds bestaat er in Nederland een groot tekort aan donororganen. Dit kost levens. In 2010 zijn er 140 patienten overleden terwijl zijn op de wachtlijst voor transplantatie stonden. Met de campagne worden mensen opgeroepen zich als donor te registreren en op die manier levens te redden.

Help de Donorstand van Nederland te verhogen
Ruim 5.5 miljoen mensen in Nederland hebben met Ja of Nee in het Donorregister vastgelegd of ze na hun dood wel of geen organen en weefsels willen doneren. Vanaf 22 juni is op www.JaofNee.nl te zien hoeveel mensen per provincie, gemeente en woonplaats al staan geregistreerd in de Donorstand van Nederland.
Een campagne op radio, televisie en internet zal Nederlanders oproepen om zelf de Donorstand van hun woonplaats te verhogen. Ook als je al donor bent, kun je daar op de volgende manieren nog bij helpen:

Zet jezelf op de kaart
Laat zien dat je een van de 5.5 miljoen mensen bent die de Donorstand van Nederland al hebben verhoogd. Plaats een foto van jezelf op de interactieve kaart van Nederland en deel het op Facebook. www.JaofNee.nl/live

Maak een eigen “Zegt Ja” logo, banner of poster Laat zien dat jouw bedrijf, vereniging, of jijzelf Ja zegt tegen orgaandonatie. Voer een naam in of upload een logo in de logogenerator op JaofNee.nl. Deze maakt hiervan persoonlijke posters om zelf uit te printen en op te hangen, of banners en logo’s die je op een website kunt plaatsen.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen