Diabetes Fonds: diabetes zal ook in Nederland verdubbelen

Array

Diabetes wereldwijd meer dan verdubbeld
Het aantal mensen met diabetes is sinds 1980 wereldwijd meer dan verdubbeld. Ongeveer 350 miljoen mensen lijden aan de ziekte. Dat meldt het Brits medisch tijdschrift The Lancet. In Nederland zou de schade meevallen. “Toch komen er ook in ons land elk jaar 71.000 nieuwe diabetespatienten bij en wordt ook hier een verdubbeling verwacht “, aldus directeur Bert Kuipers van het Diabetes Fonds.

 

Het aantal volwassenen met diabetes – ook wel suikerziekte genoemd – is gestegen van 153 miljoen in 1980 naar 347 miljoen in 2008. Dat blijkt uit een studie die wetenschappers van het Imperial College in Londen en de Harvard Universiteit in de VS hebben uitgevoerd. Bert Kuipers, directeur van het Diabetes Fonds is niet verrast over deze uitkomst. “We weten dat het aantal mensen met diabetes type 2 wereldwijd fors aan het toenemen is. Maar wat vooral verontrustend is dat je ziet dat diabetes op steeds jongere leeftijd voorkomt. Dat heeft met name met een ongezonde levensstijl te maken: weinig bewegen en ongezonde voeding.”

Gezonde leefstijl
Uit het onderzoek blijkt dat in Nederland de schade meevalt. Kuipers: “Relatief gezien valt het mee ja. Nog wel. Dat komt doordat we in vergelijking met andere landen bijvoorbeeld meer in beweging zijn door te fietsen . Uit onderzoek weten we dat diabetes type 2 voorkomen of in elk geval uitgesteld kan worden. En dat een gezonde leefstijl ook belangrijk is voor het voorkomen van de nare gevolgen van de ziekte, zoals hart- en vaatproblemen en blindheid. Het Diabetes Fonds heeft de laatste jaren dan ook sterk ingezet op preventie en voorlichting. Door mensen bewuster te maken van hun eigen risico en op de ernst van de aandoening zullen ze eerder geneigd zijn hun leefstijl aan te passen.”

Nederlanders laagste bloedsuikerspiegels
Daarnaast blijkt dat Nederlanders met diabetes naast de Fransen en Oostenrijkers de laagste bloedsuikerspiegels ter wereld hebben. “In Nederland wordt de diagnose diabetes relatief eerder gesteld. Daardoor kunnen wij eerder betere zorg leveren en ook de complicaties die bij diabetes horen, sterk verminderen. Maar ondanks dat blijft diabetes ook in Nederland een groot probleem. Het RIVM verwacht in het jaar 2020 ook hier een verdubbeling van het aantal mensen met diabetes. Goed onderzoek naar het voorkomen van diabetes en de complicaties ervan blijft dus noodzakelijk”

Preventie
Het Diabetes Fonds heeft zich de laatste jaren hard ingezet om goede voorlichting over diabetes te geven, daarin loopt Nederland voorop. Kuipers: “Preventie is echt de eerste stap. Nederlanders zijn zich er steeds meer van bewust dat bewegen belangrijk is. We weten uit onderzoek dat elke dag een beetje bewegen de kans op diabetes type 2 met maar liefst 50 procent kans kan verminderen. Ook goede voeding is van essentieel belang.”

Over het Diabetes Fonds
Het Diabetes Fonds maakt zich sterk om diabetes en complicaties te voorkomen en te genezen. Om dat te bereiken zamelt het Diabetes Fonds geld in voor wetenschappelijk onderzoek en voorlichting. Het is hiermee de grootste financier van wetenschappelijk diabetesonderzoek in Nederland. Dankzij het Diabetes Fonds heeft het diabetesonderzoek in Nederland de afgelopen decennia een sterke impuls gekregen, waardoor nieuwe behandelmethoden snel binnen bereik van patienten worden gebracht. De inzet van de duizenden vrijwilligers en steun van particulieren en bedrijven is daarvoor onmisbaar.

Dit is een origineel bericht van Diabetes Fonds Nederland

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen