Toekomstige artsen hebben behoefte aan onderwijs over euthanasie

Array

Vrije Universiteit Amsterdam
Promotie
Beslissingen rond het levenseinde zijn complex en daarom moeten ze zorgvuldig worden gemaakt en uitgevoerd. Het is belangrijk dat (toekomstige) artsen beschikken over voldoende kennis (bv. over regelgeving, de effecten van medicijnen, en alternatieve behandelingsopties) en vaardigheden (bv. hoe het onderwerp te bespreken met de patient en familie).

Vanwege het feit dat veel artsen niet vaak te maken hebben met beslissingen rond het levenseinde, zouden zowel onderwijs in het medische curriculum, als richtlijnen met betrekking tot medische beslissingen rond het levenseinde waardevol kunnen zijn om artsen in dit complexe besluitvormingsproces te ondersteunen. Voor haar onderzoek liet Hesselink 176 laatstejaars geneeskundestudenten van VU medisch centrum, die deelnamen aan een verplicht co-schap sociale geneeskunde in 2006/2007 (het oude curriculum) een schriftelijke vragenlijst invullen. Hierin werd gevraagd naar hun mening ten aanzien van de hoeveelheid en inhoud van levenseinde onderwijs. De helft van de studenten gaf aan dat zij behoefte hadden aan meer en beter onderwijs op dit gebied.

* Startdatum: 29-06-2011
* Tijd: 11.45
* Locatie: Aula
* Titel: Policies and guidelines on end-of-life care decision-making in Dutch health care institutions
* Spreker: B.A.M. Hesselink
* Promotor: prof.dr. B.D. Onwuteaka-Philipsen prof.dr. G. van der Wal
* Onderdeel: VU medisch centrum
* Wetenschapsgebied: Medisch
Meer informatie over de promotie op de website van VUmc
Meer informatie over het proefschrift in VU-DARE
© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen