Exemestane werkt ook preventief bij borstkanker

0
227

Exemestane dat al wordt gebruikt in de behandeling van borstkanker, kan de ziekte ook voorkomen, zo blijkt uit een publicatie op Scientas. Onderzoekers vroegen zich af of het misschien de ziekte ook kon voorkomen. Ze onderzochten 4560 gezonde vrouwen. De helft van de vrouwen kreeg een placebo. De andere helft slikte exemestane. In de groep met het placebo kregen 32 vrouwen borstkanker. In de groep die het echte medicijn slikte, waren dat er slechts elf.

Een belangrijke ontdekking. Zeker omdat exemestane geen ernstige bijwerkingen heeft. Jaren geleden ontdekten wetenschappers al dat medicijnen zoals tamoxifen en raloxifene, die eveneens gebruikt worden om borstkanker te behandelen, de ziekte ook kunnen voorkomen. De middelen hadden forse bijwerkigen: een vergrote kans op bloedpropjes en hartaanvallen.
Exemestane heeft al die bijwerkingen niet en kan dus veilig preventief worden geslikt, zo stellen de onderzoekers.

Volgens de onderzoekers zouden vrouwen zo’n vijf jaar na de menopauze preventief exemestane kunnen slikken. In deze periode is de kans op borstkanker namelijk groot. “Mogelijk duizenden of tienduizenden vrouwen kunnen dood door borstkanker voorkomen.” Nader onderzoek moet uitwijzen hoelang het medicijn precies preventief geslikt zou moeten worden. Het als preventie op de markt brengen, lijkt een kwestie van tijd: het medicijn is immers al goedgekeurd en verkrijgbaar. Bovendien is het relatief goedkoop.

 

Vorig artikelADHD: vuurwerk in je hersens!
Volgend artikelArts onderschat belang van patiëntgerichte vruchtbaarheidszorg
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.