Open brief LHV: Patiënt de dupe van bezuiniging op huisartsenzorg

De plannen van minister Schippers van Volksgezondheid om drastisch te bezuinigen op de huisartsenzorg leiden onherroepelijk tot een verschraling van de zorg, budgetoverschrijdingen in de tweede lijn en premieverhoging voor de patient. Dit stelt de Landelijke Huisartsen Vereniging in een open brief aan de minister.
Minder budget voor de huisartsenzorg vertaalt zich in minder zorg in de eerste lijn en daardoor méér kosten in de tweede lijn. Naar schatting 200 tot 400 miljoen euro per jaar. Per saldo zullen de bezuinigingen van de minister averechts uitpakken en haar budgetproblemen toenemen.

Het is uiteindelijk de patient die hiervoor het gelag betaalt. Voor hem zal minder zorg in de buurt beschikbaar zijn. Bovendien zal de premie op termijn onnodig stijgen omdat de kostenstijging in de tweede lijn de besparing in de huisartsenzorg verre zal overtreffen. Effecten die stuk voor stuk haaks staan op het eigen beleid van de minister.

Open brief aan minister Schippers (pdf)

Recente artikelen