Nieuw geneesmiddel tegen chronische lymfatische leukemie

Array

Arzerra wint Galenusprijs
Het nieuwe geneesmiddel Arzerra(R) (ofatumumab) van GlaxoSmithKline (GSK) heeft de prestigieuze Galenus Geneesmiddelenprijs 2011 gewonnen. De jury vindt dit nieuwe geneesmiddel de grootste aanwinst voor de farmacotherapie.
Ofatumumab is een weesgeneesmiddel, dat kan worden ingezet bij de ernstige aandoening chronische lymfatische leukemie (CLL). CLL is de meest voorkomende vorm van leukemie. De ziekte ontstaat door kwaadaardige woekering van witte bloedcellen. Door woekering van deze abnormale cellen komen normale cellen in de verdrukking. Bovendien kunnen de abnormale cellen in andere organen infiltreren.
De ziekte komt vooral voor bij ouderen, is niet te genezen en leidt in veel gevallen tot de dood. Bij een groot gedeelte van de patienten met CLL reageert de ziekte niet meer op de huidige beschikbare therapieen. Tot op heden was er voor hen geen verdere behandeling beschikbaar. Met de komst van ofatumumab is voldaan aan de noodzaak van een nieuwe behandeling voor deze groep kwetsbare patienten.

Professor Henk Timmerman, Voorzitter jury Nederlandse Galenusprijzen: “Arzerra is innovatief en van groot belang voor patienten met CLL die van andere therapeutica geen baat meer ondervinden. Het middel verdient om die redenen de Nederlandse Galenus Geneesmiddelenprijs van 2011 ten volle.”

Over patienten met chronische lymfatische leukemie
CLL is niet te genezen. De behandeling is gericht op vermindering van symptomen en verlenging van de overleving van patienten. Patienten met CLL hebben doorgaans een slechte kwaliteit van leven. Dit is het gevolg van een zeer matige algemene conditie, en vaak maken zij ernstige infecties door.

Over ofatumumab
Ofatumumab is het eerste volledig humane monoklonale antilichaam voor de behandeling van CLL. Het geneesmiddel heeft een uniek aangrijpingspunt op de kwaadaardige cellen en vernietigt de tumorcellen. Mensen die niet (goed) meer reageren op de bestaande behandeling zijn gebaat bij ofatumumab. In totaal zijn er circa 2700 patienten met de ziekte. Daar komen ieder jaar ongeveer 600 patienten bij.
Het werkingsmechanisme van ofatumumab is gebaseerd op de binding aan CD20, een antigeen op de tumorcel. Dit wordt gezien als een zeer specifiek en waardevol aangrijpingspunt voor de behandeling van CLL. De speciale manier waarop ofatumumab aan dit antigeen bindt, zou tot een snelle en effectieve celdood van de CLL-tumorcellen leiden. Celdood treedt zelfs op bij tumorcellen die maar weinig van het CD20-antigeen bevatten. De ontdekking van dit nieuwe werkingsmechanisme kan de hoge respons op ofatumumab verklaren bij deze moeilijk behandelbare patienten.

Over GlaxoSmithKline
GlaxoSmithKline behoort tot de leidende, innovatieve farmaceutische en healthcare bedrijven in de wereld. Het is de bedrijfsmissie van GSK om de kwaliteit van leven van mensen te verbeteren door hen in staat te stellen een actiever leven te leiden, zich beter te voelen en langer te leven.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen