Politiek vervolg op campagne hiv en werk

Array

Staatssecretaris De Krom (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) wil onderzoeken of het mogelijk is om binnen bestaande kaders meer aandacht te geven aan discriminatie op grond van hiv. Dit schrijft hij aan de Tweede Kamer in reactie op Kamervragen van PvdAers Arib en Dikkers. Na het zomerreces zal de Kamer reageren op aanbevelingen van de Internationale Arbeidsorganisatie. Ook zal het ministerie jaarlijks overleg gaan voeren met Hiv Vereniging Nederland, FNV en VNO-NCW over hiv op de werkvloer.

Het Aids Fonds is heel blij met deze uitkomsten die een rechtstreeks gevolg zijn van de campagne Sluit hiv uit, niet de mensen met hiv. Op 22 mei bracht TNS-NIPO in opdracht van het Aids Fonds een rapport uit over hiv en werk. Hieruit blijkt dat acht op de tien leidinggevenden vinden dat een werknemer met hiv dit moet melden in een sollicitatiegesprek. Tegelijkertijd geeft bijna de helft van de bedrijven aan iemand met hiv minder snel een vast contract te zullen geven. Ton Coenen, directeur van het Aids Fonds, zei hierover: ,,Niet alleen het merendeel van de leidinggevenden slecht denkt over hivpatienten, ze blijken ook nog eens gemakkelijk over hun werknemersrechten heen te stappen.

Reactie van Staatssecretaris De Krom:
,, Het uitsluiten van personen op grond van hun hiv-status is onwenselijk en onaanvaardbaar. Het is teleurstellend te moeten constateren dat er in Nederland nog steeds zoveel gebrek aan kennis is over hiv en er zoveel vooroordelen zijn ten aanzien van personen die leven met hiv, terwijl hiv door personen die onder medische behandeling zijn nauwelijks meer kan worden overgedragen.

,,Sollicitanten hoeven hun hiv-status niet te melden tijdens een sollicitatiegesprek. Een werkgever of een leidinggevende mag er ook niet naar vragen. Op grond van artikel 4 van de Wet medische keuringen (Wmk) mag de werkgever tijdens het sollicitatiegesprek geen vragen stellen over de gezondheid van de sollicitant en mag hij de sollicitant geen hiv-test laten doen. Gegevens over iemands hiv-status behoren tot diens persoonlijke levenssfeer. Discriminatie op grond van hiv bij arbeid en beroep is op grond van de Wet gelijke behandeling op grond van handicap en chronische ziekte (Wgbh/cz) verboden.

,, Personen die menen dat zij op grond van hun hiv-status worden gediscrimineerd kunnen dit voorleggen aan de Commissie gelijke behandeling of aan de rechter. Zij kunnen hun klacht ook melden bij een antidiscriminatiebureau dat eventueel kan bemiddelen of advies kan geven.

Bron: Stichting Aids Fonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen