Brede steun voor advies Gezondheidsraad over nieuwe opzet bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker

Array

De Nederlandse Vereniging Voor Pathologie heeft kennis genomen van het advies van de Gezondheidsraad over het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. In het huidige bevolkingsonderzoek krijgen vrouwen tussen 30 en 60 jaar een uitstrijkje aangeboden. Met deze uitstrijkjes worden voorstadia van baarmoederhalskanker opgespoord, die dan relatief eenvoudig behandeld kunnen worden. Regelmatig een uitstrijkje laten maken, geeft zo bescherming tegen baarmoederhalskanker.
Een uitstrijkje wordt door huisartsen afgenomen en vervolgens, na verwerking in een pathologie laboratorium, beoordeeld met behulp van microscopisch onderzoek. Deze procedure is niet 100% betrouwbaar. Dit kan leiden tot het te laat opsporen van een voorstadium. Vrouwen krijgen dan baarmoederhalskanker ondanks het feit dat zij een uitstrijkje hebben laten maken.
Er is jarenlang onderzoek gedaan, onder andere door pathologen, naar een betere methode dan een microscopische beoordeling van een uitstrijkje. Uit onderzoek blijkt dat een HPV bepaling betrouwbaarder is dan een microscopische beoordeling. De Gezondheidsraad adviseert nu deze bepaling te gaan gebruiken voor uitstrijkjes in het kader van het bevolkingsonderzoek. De Nederlandse Vereniging Voor Pathologie ondersteunt dit.
Deze verandering in het bevolkingsonderzoek moet wel zeer zorgvuldig gebeuren, omdat er nog geen ervaring is met de HPV methode in een georganiseerd bevolkingsonderzoek. Voorts is een HPV bepaling veel gevoeliger dan microscopisch onderzoek en dit kan leiden tot overdiagnostiek en overbehandeling. De introductie van de HPV bepaling moet dus zorgvuldig gebeuren en mag niet leiden tot onnodige behandeling van vrouwen. Geleidelijke introductie en zorgvuldige bewaking van de effecten is nodig. Deze effecten kunnen bijgehouden worden in het unieke landelijke pathologie archief (PALGA) met hulp van de NVVP. In het belang van de vrouw, verwacht de NVVP daarom nauw betrokken te worden bij de implementatie van deze verandering.

Bron: NVVP

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen