Aandacht voor brandveiligheid in verpleeg- en verzorgingshuizen

Array

Door een brand in een verpleeghuis in Nieuwegein is de aandacht voor brandveiligheid in verpleeg- en verzorgingshuizen in de media verscherpt. Brandveiligheid is ook binnen de sector van verpleeg- en verzorgingshuizen een belangrijk aandachtspunt, stelt ActiZ.

Verpleeg- en verzorgingshuizen moeten aan een groot aantal regels voldoen, zoals goed functionerende brandmelders, bouw in compartimenten, vluchtroutes, nooduitgangen. Daarnaast moet ieder verpleeg- en verzorgingshuis een ontruimingsplan en een zorgcontinueringsplan hebben en bedrijfshulpverleners (BHV-ers) opleiden.

Bewustwording
Zorgorganisaties hebben al veel gedaan om de brandveiligheid te verhogen. In de afgelopen jaren is ActiZ samen met haar leden daarnaast volop bezig geweest om kennis en informatie te delen en uit te dragen. Het bewustzijn bij zorgorganisaties over het belang van brandveiligheid is groot. Onlangs heeft ActiZ een klankbordgroep brandveiligheid opgericht om vraagstukken rond brandveiligheid te bespreken en knelpunten inzichtelijk te maken. Daarnaast is er een e-learning opgezet waarin medewerkers verschillende modules kunnen volgen die betrekking hebben op brandveiligheid: bewustwording vergroten, preventieve maatregelen, ontruimen, opleiding BHV.

Samenwerking
Zorgorganisaties en brandweer werken samen in het project ‘Geen Nood bij Brand’, dat in 2010 de innovatieprijs brandveiligheid won. Preventie en samenwerking bij het nemen van brandveiligheidmaatregelen zijn hierbij uitgangspunten. ActiZ onderschrijft deze aanpak, waarin niet de regels leidend zijn, maar oplossingen en maatregelen.

Bron: ActiZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen