Alarmbellen bij reumatoïde artritis

0
365

Chronische gewrichtsontstekingen bij patienten met reumatoïde artritis kunnen leiden tot onherstelbare gewrichtsschade en invaliditeit. Bij de ontwikkeling van deze ontstekingen en gewrichtsschade spelen Fcg-receptoren (eiwitten die bijdragen aan de beschermende functie van het immuunsysteem) een belangrijke rol. Lilyanne Grevers heeft de betrokkenheid van deze receptoren bij het ontstaan van gewrichtsschade in experimentele artritis onderzocht. Verder onderzocht zij het verband tussen Fcg-receptoren en de twee alarmbellen voor artritis: de alarmines S100A8 en S100A9. Deze eiwitten komen vrij tijdens stress- en ontstekingsreacties en alarmeren het immuunsysteem. Met behulp van diermodellen toont Grevers aan dat S100A8 en S100A9 een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van ontstekingen en gewrichtsschade. Met name S100A8 bleek de productie van ontstekingsfactoren en afbraakenzymen voor kraakbeen en bot te stimuleren. Aanvullend onderzoek blijft nodig, maar vooralsnog lijken de alarmbellen S100A8 en S100A9 een veelbelovende nieuwe target in de behandeling van reumatoïde artritis.

Biografie
Lilyanne Grevers (Bogotá, 1981) studeerde gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Maastricht, met als specialisatie biologische gezondheidskunde. Zij deed haar promotieonderzoek op de afdeling Reumatologie van het UMC St Radboud, binnen het Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences. Momenteel werkt zij als postdoc onderzoeker op de afdeling Reumatologie

Datum: woensdag 6 juli 2011
Tijd: 15:30
Locatie: Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2
Faculteit: Faculteit der Medische Wetenschappen
Promovendus: mevrouw drs. L.C. Grevers
Promotors: de heer prof. dr. W.B. van den Berg
Copromotors: de heer dr. P.L.E.M. van Lent
Titel promotie: Sounding the alarm-in arthritis. Fc×¥ receptors and alarmins in cartilage

Bron: RU

advertentieEinde Bericht ___________________________________________
DELEN
Vorig artikelMSD’ers starten eigen onderzoeksbedrijfjes op Life Science park Oss
Volgend artikelPrijs Hokwerda Award uitgereikt aan Miscea voor Hygiëne kraan
Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden. Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.