Miljoen extra voor ontwikkeling hartkleppen

Array

Technische Universiteit Eindhoven
Het iValve-project, geleid door TU/e-hoogleraar Carlijn Bouten, krijgt een aanvullende subsidie van een miljoen euro om de binnen het project ontwikkelde hartkleppen sneller op de markt te brengen. iValve is daarmee een van de drie projecten van het BioMedical Materials (BMM)-programma die extra geld tegemoet kunnen zien.

Met de nieuwe subsidie worden extra preklinische studies gefinancierd in de aanloop naar tests met patienten. Binnen iValve worden afbreekbare kunst-hartkleppen ontwikkeld. Na plaatsing in het lichaam trekt het afbreekbare materiaal cellen aan die zich ontwikkelen tot een nieuwe, gezonde hartklep. Het tijdelijke materiaal breekt daarna langzaam af. Deze methode moet het herhaaldelijk vervangen van kunstmatige hartkleppen voorkomen.

Een andere onderzoekslijn van iValve die met de nieuwe subsidie een impuls krijgt, is de ontwikkeling van kunstkleppen die eenvoudiger in het hart te plaatsen zijn, aldus Bouten. Jaarlijks krijgen ruim 4.500 mensen in ons land via een openhartoperatie een nieuwe hartklep, wat voor patienten zeer ingrijpend is.

Dr.ir. Martijn Cox van TU/e-spinoff QTIS/e, dat zich bezig houdt met de ontwikkeling en naar de markt brengen, laat weten dat ongeveer een half miljoen van de nieuwe subsidie bij de TU/e en QTIS/e terechtkomt. Andere partners binnen het publiek-private project iValve zijn Philips, TNO, SyMO-Chem, SupraPolix en de medische centra van de universiteiten van Maastricht, Utrecht en Zürich.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen