Diabetes beïnvloedt hart en leverstofwisseling

0
159

Patienten met diabetes type 2 hebben een veranderde stofwisseling van hart en lever. Ook de pompfunctie van het hart is anders.  Aldus internist in opleiding Luuk-jon Rijzewijk die onderzoek deed bij deze patienten. Hij vond ook dat de aanwezigheid van veel levervet een ongunstige hartstofwisseling tot gevolg heeft bij deze patienten. Luuk-jon Rijzewijk promoveert 4 juli bij VU medisch centrum.

Rijzewijk keek tevens naar het effect van twee veel gebruikte bloedglucose verlagende medicijnen. Pioglitazon verbetert de hartfunctie,  verhoogt de glucoseopname van hart en lever, maar heeft geen effect op de energiebalans van het hart en het percentage levervet.

Veel patienten met type 2 diabetes mellitus ontwikkelen cardiovasculaire ziekten, zoals hartfalen, wat een grotere kans geeft op voortijdig overlijden. Er is ook een groep patienten met type 2 diabetes die hartfalen ontwikkelen zonder vaatproblemen of hoge bloeddruk. Dit heeft te maken met een veranderde stofwisseling van het hart en daaraan gerelateerde verstoringen in de hartcellen. Deze veranderingen treden ook op in de lever.
Luuk-jon Rijzewijk onderzocht de stofwisseling van hart en lever bij patienten met diabetes type 2. Daarnaast keek hij naar het effect van behandeling met twee veelgebruikte bloedglucoseverlagende medicijnen: pioglitazon versus de standaard therapie metformine. Zijn belangrijkste conclusies zijn dat de stofwisseling van hart en lever bij deze patienten is veranderd. Hij vond ook dat type 2 diabetes patienten met veel levervet een ongunstigere hartstofwisseling hebben in vergelijking met patienten met weinig levervet. Tevens concludeert hij dat het gebruik van pioglitazon in vergelijking met metformine de werking van het hart verbetert, en de hart- en lever stofwisseling gunstig beïnvloed, echter zonder een effect op de energiebalans en de hoeveelheid vet in het hart.

Promovendus:      L.J. Rijzewijk
Titel proefschrift:      Metabolic imaging in gluco-lipotoxic heart and liver disease in type 2 diabetes
Promotoren:       prof.dr. M. Diamant, prof.dr. A.A. Lammertsma
PDF proefschrift

Datum    :     4 juli 2011
Tijd    :     13:45     tot 14:45
Locatie    :    Aula Vrije Universiteit

Bron: VUmc