Veel babysterfte onder Afro-Surinamers en -Antillianen in Den Haag

Array

Een op de 43 zwangerschappen van Afro-Surinaamse en Afro-Antilliaanse moeders in Den Haag eindigt in de dood van de baby. De baby’s sterven kort voor, tijdens of kort na de geboorte. Dat meldt het televisieprogramma RTL Nieuws op basis van een onderzoek van de gemeente Den Haag en de GGD.

Ook bij Hindoestaanse moeders sterven er veel meer kinderen dan gemiddeld: 1 op 65. Het landelijk gemiddelde is 1 op 100.
In Nederland overlijden zowiso meer baby’s vlak voor, tijdens of vlak na de geboorte dan in veel andere Europese landen. Meestal zijn dat baby’s die geboren zijn in achterstandswijken.

Te laat naar verloskundige
Waarom juist deze vrouwen een grotere kans hebben hun baby te verliezen en waarom Den Haag de hoogste babysterfte van het land heeft is nog niet duidelijk.
Een mogelijke oorzaak is dat Afro-Surinaamse en Afro-Antilliaanse vrouwen te laat naar de verloskundige gaan. 47 procent van de moeders die hun kind verloren, ging pas na veertien weken zwangerschap naar een verloskundige. Gewoonlijk beginnen controles rond de tien weken en is er rond de twaalf weken een eerste echo gemaakt.

Djela Maduro van tienermoedercentrum Mamasita reageert geschokt op de resultaten van het onderzoek: “In mijn netwerk ken ik zulke gevallen niet, dus ik vermoed dat het gaat om vrouwen die niet in een omgeving zitten waar ze gerichte voorlichting ontvangen. We moeten zien deze vrouwen te bereiken met de juiste voorlichting zodat ze de juiste keuzes kunnen maken”, aldus Maduro in RTL Nieuws.

Topprioriteit
Minister Schippers van Volksgezondheid ziet het terugdringen van babysterfte als een topprioriteit.
“In zes gemeenten zijn proefprojecten gestart met onder andere kinderwensspreekuren en een derde echo, specifiek ook gericht op Antilliaanse en Surinaamse vrouwen. Ook is er informatiemateriaal gemaakt voor aanstaande moeders en vrouwen met kinderwens over leefstijl en gezondheidsrisico’s Het onderzoek van GGD Den Haag maakt onderdeel uit van deze projecten”, aldus een woordvoerder van de minister.

Bron: Radio Nederland Wereldomroep

 

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen