Alzheimer en een waardig levenseinde

Op Wereld Alzheimer Dag, woensdag 21 september 2011, is er een middagsymposium, georganiseerd door een werkgroep die zich bezighoudt met de mogelijkheid voor mensen met Alzheimer, die dat wensen, om zelf te kiezen voor een waardig levenseinde. Dit vindt plaats in samenwerking met het Alzheimer Centrum en vindt plaats in de Statenzaal van het Gouvernement van de provincie Limburg te Maastricht.

Symposium Wereld Alzheimer Dag Woensdag 21 september 2011 Statenzaal Gouvernement

ALZHEIMER EN EEN WAARDIG LEVENSEINDE

Centraal staat het verlangen van mensen met Alzheimer om te ontkomen aan een ontluisterende laatste levensfase. Dat vraagt om weloverwogen keuzes en beslissingen, waarbij men is aangewezen op hulp van anderen. Een mogelijkheid is ook dat tijdig een levenseindeverklaring wordt opgemaakt. Wat is zo’n verklaring waard? Mag dit volgens de wet? Hoe reageren huisartsen en verpleeghuisartsen erop? Deskundigen leveren beschouwingen over de huidige praktijk en een blik in de toekomst vanuit medisch, ethisch en juridisch perspectief.

Het symposium is bedoeld voor artsen en verpleegkundigen die met deze materie te maken hebben, voor beleidsmakers en bestuurders, voor wetenschappers en mensen die onderwijs geven aan professionals, voor ethici en juristen en natuurlijk ook voor mensen die zelf ervaring hebben en dit in hun omgeving hebben meegemaakt.

Op de dag die de Wereld Gezondheid Organisatie (WHO) heeft uitgeroepen tot Wereld Alzheimer Dag om overheden en beleidsbepalers te alarmeren over dementie als een ernstige gezondheidskwestie in een sterk vergrijzende wereld, biedt de Provincie Limburg gastvrijheid aan dit symposium.

Vanaf 13.15 uur ontvangst

14:00 Welkom: prof.dr. Frans Verhey, Alzheimer Centrum Limburg

14:05 Introductie door de dagvoorzitter: leven met Alzheimer Cyrille Offermans, auteur

14:15 De praktijk van het levenseinde van mensen met dementie prof.dr. B. (Bregje) Onwuteaka-Philipsen, hoogleraar levenseinde onderzoek, VU Amsterdam

14:35 De juridische werkelijkheid: wat mag en wat mag niet? prof.dr. F. (Frans) C.B. van Wijmen, em. hoogleraar gezondheidsrecht UM

14:55 theepauze

15:10 Een ethisch perspectief op levenseinde en dementie prof.dr. G. (Govert) den Hartogh, em. hoogleraar ethiek UvA

15:30 Een plaatsbepaling van de arts in deze levenseindeproblematiek prof.dr. C. (Cees) Hertogh, hoogleraar ethiek van de zorg voor kwetsbare ouderen VU Amsterdam

15:50 Pauze

16:00 Discussie

17:00 Afsluiting

Voor dit symposium is accreditatie aangevraagd bij Bureau Cluster 1.

www.alzheimercentrumlimburg.nl www.jong-dement.nl www.geefomalzheimer.nl

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen