Nieuwe tbc-vaccins een kwestie van politieke wil

Europese onderzoekers kunnen korte metten maken met de ziekte tuberculose door middel van van nieuwe, effectievere vaccins. Brede steun vanuit politiek en bedrijfsleven, en innovatieve financiering zijn echter onmisbaar. Dat is één van de belangrijkste conclusies uit het jaarverslag van het TuBerculosis Vaccine Initiative (TBVI), een Nederlandse stichting die onderzoekers, financiers en industrie met elkaar verbindt in de zoektocht naar nieuwe tuberculose vaccins.

Het gaat goed met het onderzoek naar tuberculosevaccins, concludeert de duitse onderzoeker Professor Stefan Kaufmann: “Twaalf vaccinkandidaten in verschillende fases van klinisch onderzoek wereldwijd is een doorbraak die we twintig jaar geleden niet voor mogelijk hadden gehouden. Een groot deel van deze projecten is afkomstig uit het portfolio van TBVI.”
Toch is de strijd nog niet gestreden; de ontwikkeling van nieuwe vaccins is een dure en ingewikkelde klus. Elf veelbelovende vaccinkandidaten uit het TBVI portfolio dreigen vast te lopen vanwege gebrek aan fondsen. Volgens berekeningen van TBVI is er een financieringstekort van 560 miljoen euro om de eerste meest veelbelovende vaccins daadwerkelijk op de markt te brengen. De organisatie heeft daarom een financieel plan gepresenteerd waarin wordt voorgesteld dat Europese overheden garanties afgeven voor een lening waarmee de ontwikkeling van de vaccins bekostigd kan worden. De lening kan vervolgens afbetaald worden met de opbrengst van de vaccins. Joris Vandeputte van TBVI legt uit: “Op deze manier ontwikkelen we vaccins zonder dat de belastingbetaler daarvoor opdraait en met bijzonder weinig risico voor overheidsbudgetten.”

Nog altijd overlijden jaarlijks rond de 1,7 miljoen mensen aan tuberculose. Wereldwijd ontwikkelen elk jaar meer dan negen miljoen mensen een actieve infectie en ook in Europa vormt tuberculose een toenemende dreiging. Naast onbeschrijfelijk menselijk leed heeft de ziekte een bijzonder negatieve impact op economien, vertelt oud-minister van financien Onno Ruding, voorzitter van het bestuur van TBVI. “De economische  schade wordt geschat op ruim een half procent van het wereldwijde BNP; honderden miljarden euro’s.”  Het enige beschikbare vaccin, BCG, biedt maar beperkte bescherming tegen longtuberculose, de meest voorkomende en meest besmettelijke vorm van de ziekte.

Op basis van de vooruitgang die onderzoekers de afgelopen jaren hebben geboekt is TBVI ervan overtuigd dat betere vaccins binnen tien jaar op de markt kunnen komen. Onderzoekers hebben de kennis om levensreddende vaccins tegen tuberculose te ontwikkelen. Het is nu aan politiek en bedrijfsleven om dit mogelijk te maken.

Het gehele jaarverslag van TBVI is hier te lezen: http://www.tbvi.eu/news-agenda/news/news-message/2010-annual-report-new-vaccines-a-reality-for-the-next-decade.html

 

Recente artikelen