10 JAAR EMAILDOKTER.NL: ‘Twitteren met huisarts heel gewoon’

Array

Emaildokter.nl bestaat op maandag 11 juli a.s. 10 jaar. Ooit baanbrekend en omstreden, inmiddels ingeburgerd: het artsenconsult via e-mail.
In 2001 gold het doktersconsult per email nog als onveilig, onpraktisch en te onpersoonlijk. Tien jaar later benutten talloze oogartsen en dermatologen het e-consult. Bijna alle huisartsen hebben een internetsite, waarop ze de eigen patienten een digitaal consult aanbieden. En de meeste ziekenhuizen werken met een elektronisch patientendossier (EPD). Daardoor zijn de laatste medische gegevens snel beschikbaar.

Robert Mol, huisarts en oprichter van emaildokter.nl: ‘Het e-consult is de meest efficiente, meest praktische en snelste wijze van contact tussen arts en patient.’ Een verantwoord contact. ‘Geen ingesprekstoon, barrièreverlagend, met minder tijdsdruk en bovendien modern en cool.

Volgens Mol is er in 10 jaar veel bereikt. Er bestaat een officieel tarief voor het e-consult. Er hoeft geen btw te worden afgedragen. Medisch specialisten maken gebruik van het e-consult (www.ksyos.nl met TeleDermatologie, TeleOogheelkunde, TeleCardiologie, TelePulmonologie en www.mijnspecialist.nl). En het wordt met veel succes ingezet bij psychologische advisering (www.interapy.nl en www.trimbos.nl).

De Nederlandse Vereniging voor eHealth (www.nveh.nl) is opgericht. Elk jaar wordt een e-symposium georganiseerd bij Humanitas-Rotterdam. Zelfs de overheid en artsenberoepsorganisatie KNMG tonen serieuze belangstelling.

Nederlanders ontkomen niet aan het e-consult. ‘Patienten consulteren de dokter in de naaste toekomst vaker via mobiele- en beeldtelefoon, sms, internet, twitter en webcam. Dat wordt heel gewoon, zoals we nu al gebruik maken van elektronica en digitale communicatiesystemen bij de boeking van reizen, het shoppen, bij online contacten of in discussies op sociale fora.’

Nadeel van het e-consult is een zekere anonimiteit, erkent Robert Mol. Bij het e-consult ontbreekt het persoonlijke contact en dus de charme van de arts-patientrelatie. ‘Daar staat tegenover dat veel consulten via de elektronische weg effectiever worden gevoerd.’ Een ander punt is de veiligheid. Daar wordt nog lang over gediscussieerd. Terecht? ‘De verdere invoering van het e-consult wordt erdoor vertraagd.’

Mol stelt dat sommige medicatie via internet gerust zonder tussenkomst van de eigen huisarts kan worden verstrekt. ‘Alleen zo verdwijnt de illegale markt van erectieverhogende middelen.’ De recepten moeten wel worden geschreven via een landelijk communicatiecentrum of callcenter dat wordt bemand door huisartsen. ‘Hier kunnen ook mensen met vragen terecht die ze niet met de eigen arts durven te bespreken’

Hij verwacht dat wetenschappelijk onderzoek het nut van e-consult aantoont: ‘Dan worden hopelijk de laatste twijfelaars over de streep getrokken.’ Een optimistische huisarts Mol: ‘Het e-consult wordt net zo gewoon als het telefonische consult dat bijna 25  jaar geleden officieel werd. Dan wordt de zorgsector, die nog erg traag werkt, eindelijk veel efficienter.’

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen