Schippers negeerde zelfs Raad van State over rookverbod

Bij haar streven naar een uitzondering op het rookverbod voor kleine cafés, schoof minister Edith Schippers (VVD, Volksgezondheid) zelfs kritiek van de Raad van State terzijde. De kritiek was volgens het Astma Fonds, de Nederlandse Hartstichting en KWF Kankerbestrijding `volkomen terecht’: de onderbouwing rammelt, de criteria zijn warrig en de uitzondering staat haaks op het gezondheidsbeleid. De uitzondering geldt vanaf vandaag officieel.

Naar nu blijkt, had de Raad van State, de wettelijke toetssteen van het kabinet, bezwaren tegen de uitzondering. “Volkomen terechte bezwaren, waar Schippers doof voor bleef”, zegt Michael Rutgers van het Astma Fonds (binnenkort Longfonds). “Schippers kreeg een tik op de vingers. En terecht.”

Twijfel over omzet, zekerheid over gezondheid
Zo is de Raad niet overtuigd dat kleine cafés een ‘significant omzetverlies’ hebben geleden sinds het rookverbod. En de Raad vraagt zich af of de minister wel een uitzondering kan maken die zo haaks staat op de rest van de Tabakswet, op het jarenlange tabaksontmoedigingsbeleid en op het streven naar volksgezondheid. “Niet roken is het beste dat je kunt doen voor je gezondheid, dat staat buiten kijf”, zegt Michel Rudolphie van KWF Kankerbestrijding. “Een uitzondering op het rookverbod is dus de omgekeerde wereld.”

Het kabinet wil de uitzondering laten gelden voor kleine cafés (tot 70 vierkante meter) waar de kroegbaas als zzp’er werkt. Maar dat is de Raad van State te warrig: zo wordt niet de feitelijke situatie leidend, maar de papieren werkelijkheid. “De uitzondering is niet goed te handhaven. Ook daarvoor waarschuwen we al sinds oktober”, zegt Hans Stam van de Hartstichting.

Tijd voor heldere regels
Het rookverbod in de horeca ging drie jaar geleden in, op 1 juli 2008. Vrijwel de gehele horeca werd rookvrij, wat voor de gezondheid grote winst betekent. Een aantal kleine cafés bleef echter hardnekkig de asbak neerzetten. Na tal van rechtszaken, onderzoeken en adviezen in hun nadeel, was de eerste daad van het kabinet-Rutte om een uitzondering te maken voor kleine cafés. Controle vindt sinds september niet meer plaats.

Een algeheel rookverbod werkt wel, een uitzondering werkt niet. Dat blijkt uit de praktijk in andere Europese landen. In landen met een sluitend rookverbod in de horeca daalde bijvoorbeeld het aantal ziekenhuisopnames van kinderen met astma (Schotland) of het aantal hartaanvallen (Italie). In landen waar uitzonderingen bestaan, houdt de discussie aan en blijven de gezondheidseffecten uit (Oostenrijk). Recent besloten Spanje en Belgie tot een algeheel rookverbod in de horeca, in respectievelijk januari en juli.
“De Raad van State sluit zich aan bij de internationale kritiek op Nederland”, zegt Rutgers. “Een slecht figuur slaan we al, want ons percentage rokers (24 %) behoort tot de hoogste in Europa. Helaas isoleert Nederland zich nu, met de uitzondering, nog meer.”

Roken en ziekte
Roken is de belangrijkste ziekmaker van Nederland. De cijfers zijn schrikbarend: elk jaar sterven 20.000 mensen aan een ziekte die samenhangt met roken, elk jaar krijgen 400.000 mensen een chronische ziekte door (mee)roken. De helft van alle rokers overlijdt door roken. Een kwart van de rokers sterft voordat het pensioen is bereikt. Opgeteld zorgt roken voor enorme zorgkosten, steeds meer chronisch zieken en verlies van arbeidsproductiviteit.

Bron: Nederlandse Hartstichting

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen