Herberg Panta Rhei mag geen nieuwe cliënten meer aannemen en moet verantwoordelijkheid voor zorg overdragen

Array

Aanwijzing van IGZ voor Herberg Panta Rhei
Op advies van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de minister van VWS op 5 juli een aanwijzing gegeven aan Herberg Panta Rhei te Neerkant. De minister heeft de instelling gelast om per direct geen nieuwe clienten meer aan te nemen en binnen twee weken een overeenkomst te sluiten met een andere zorgorganisatie waarmee deze de verantwoordelijkheid voor de zorg overneemt.

Herberg Panta Rhei is een kleinschalige zorgvoorziening die verblijf, begeleiding en aanvullende verzorging biedt aan mensen die licht dementerend zijn, een verstandelijke beperking hebben, tijdelijk in de war en/of depressief zijn of mensen die specifiek behoefte hebben aan extra opvang en begeleiding na bijvoorbeeld een ziekenhuisopname.

De IGZ heeft Herberg Panta Rhei op 6 januari 2011 bezocht in het kader van haar toezicht op nieuwe toetreders op de zorgmarkt. De aanleiding tot het bezoek was een bij de IGZ binnengekomen melding over gebrek aan veiligheid voor de bewoners en de aanwezigheid van ondeskundig personeel in relatie tot de problematiek van de bewoners. Uit het onderzoek bleek dat Panta Rhei op veel fronten tekort schoot voor het leveren van verantwoorde zorg. Er waren geen zorgplannen aanwezig, er was geen klachtenregeling, uitvoeringsprotocollen van voorbehouden en risicovolle handelingen ontbraken en ook medezeggenschap was niet geregeld. Dit in combinatie met de aanwezige en gekozen doelgroep en het ontbreken van gediplomeerde verzorgenden/verpleegkundigen maakte dat de inspectie zich ernstige zorgen maakte over Panta Rhei en de instelling geboden heeft onmiddellijk actie te ondernemen.

De inspectie heeft de vorderingen van Panta Rhei nauwlettend gevolgd en komt tot de conclusie dat er nog steeds onvoldoende waarborgen aanwezig zijn voor een verantwoorde zorgverlening. Er zijn op nog te veel onderdelen hoge risico’s. Het grootste zorgenpunt blijft het ontbreken van deskundig personeel in relatie tot de kwetsbare zorgafhankelijke doelgroep. Er is in Herberg Panta Rhei geen 24-uurs aanwezigheid gegarandeerd van een verzorgende en/of verpleegkundige discipline. De huidige medewerkers hebben geen zorgachtergrond en zijn niet geschoold in de uitvoering van zorghandelingen, zoals het verstrekken van medicatie.

Omdat de door de inspectie gewenste verbeteringen niet tot stand kwamen heeft zij de minister geadviseerd een aanwijzing af te geven. De Minister heeft dit advies overgenomen.

De aanwijzing aan Panta Rhei luidt als volgt:
- Panta Rhei neemt met onmiddellijke ingang geen nieuwe clienten meer aan met een indicatie voor hulp bij persoonlijke verzorging of verpleging;
- Panta Rhei sluit binnen twee weken een overeenkomst met een andere zorgorganisatie waarmee deze de verantwoordelijkheid voor de zorg overneemt.

Herberg Panta Rhei moet binnen twee weken na dagtekening van de aanwijzing aantoonbaar, ter beoordeling door de inspectie, aan bovengenoemde maatregelen voldoen. Indien Herberg Panta Rhei binnen twee weken niet heeft voldaan aan de uit de aanwijzing voortvloeiende verplichtingen zal de inspectie de minister adviseren de organisatie een last onder bestuursdwang op te leggen.

Meer informatie

Bron: IGZ

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

One thought on "Herberg Panta Rhei mag geen nieuwe cliënten meer aannemen en moet verantwoordelijkheid voor zorg overdragen"

  1. “Er waren geen zorgplannen aanwezig, er was geen klachtenregeling, uitvoeringsprotocollen van voorbehouden en risicovolle handelingen ontbraken en ook medezeggenschap was niet geregeld.”

    Vraag blijft: leveren ze goede zorg?

Comments are closed.

Recente artikelen