Valpreventie: Mag ik deze dans van u?

Array

‘Mag ik deze dans van u?’ is een landelijke campagne van Consument en Veiligheid en het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen (NISB). Met deze campagne proberen wij in de maand oktober zoveel mogelijk 65-plussers in beweging te krijgen. Meer beweging vermindert het aantal valongevallen. Het houdt mensen langer gezond en zelfstandig. De campagne stimuleert en ondersteunt beleidsmakers en professionals hierin.

Het is belangrijk om senioren te enthousiasmeren voor het lokale valpreventie-, beweeg- en activiteitenaanbod. En dat is niet makkelijk. U herkent dat vast wel. Senioren laten zich over het algemeen niet overhalen om (meer) te gaan bewegen. We zochten daarom naar een aansprekende manier om de link te leggen naar ‘de goeie ouwe tijd’, toen mensen meer bewogen. Wat deed men toen en wat vond men leuk?

Dansen
Senioren die wij spraken, zien de noodzaak om deel te nemen aan een beweegprogramma niet zo snel. Ze voelen zich vaak nog te jong of zijn juist bang dat ze te hard moeten sporten. Wel spraken ze enthousiast over de dansavondjes van vroeger. De gedachte achter ‘Mag ik deze dans van u?’ is dat we met dans en muziek de positieve herinneringen naar boven kunnen halen. Dansen deed vroeger bijna iedereen, men was er goed in en het voelde zeker niet als een ‘verplichte sportactiviteit’.

Oktober: dansmaand
Wij vragen u in de maand oktober lokaal speciale dansfeesten voor senioren te organiseren. Senioren hebben eerder de voorkeur om een keer gezellig samen te dansen dan om zich aan te melden voor lessen valpreventie- of andere beweegactiviteiten. Dit dansevenement is meteen een mooi moment om uw eigen beweegprogramma te promoten bij senioren. Zo kunnen senioren ook na het dansfeest blijven bewegen.

 

Ouderen die een valprogramma volgden, hebben aantoonbaar minder val- ongelukken en staan letterlijk en figuurlijk steviger in hun schoenen. Hoe meer zelf- standig wonende senioren deelnemen aan een beweegprogramma, hoe groter de besparing op medische kosten.
Benieuwd wat u kunt besparen? Reken het uit op www.veiligheid.nl/businesscases. Ook voorlichting is van belang om vallen bij senioren te voorkomen, bijvoor- beeld als het gaat om het beperken van medicijngebruik in overleg met de huisarts. Maar ook voorlichting over veiligheidsvoorzieningen in de woning boekt positieve resultaten.

Lokale kracht
Door ouderen goed voor te lichten over bewegen en veiligheid in en om het huis, zijn veel valincidenten te voorkomen. Lokale professionals en intermediaire organisaties hebben daarin een essentiële rol. Voorlichting en beïnvloeding zijn het meest succesvol als mensen op een persoonlijke manier en in hun eigen omgeving worden benaderd.

Structureel beweegaanbod
Activiteiten rond bewegen en valpreventie worden toegankelijker door ze structu- reel aan te bieden. Als lokale professionals dit soort activiteiten op een positieve manier onder de aandacht brengen, krijgen ouderen er ook plezier in. Voor een structurele aanpak is gemeentelijke financiering nodig. Hoewel gemeenten sinds 1 juli 2010 zelf verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van preventieve gezond- heidszorg voor ouderen, staat het wezenlijke onderdeel valpreventie nog niet of nauwelijks op de lokale beleidsagenda.

WPG en Wmo
Gemeenten kunnen zowel binnen de WPG als de Wmo voorwaarden scheppen voor het uitvoeren en financieren van evidence-based programma’s voor val- preventie. De Preventienota vormt daarbij het landelijk beleidskader. Er zijn in Nederland al verschillende evidence-based valpreventieprogramma’s die binnen het kader van deze wetten op grote schaal uitgevoerd kunnen worden.

Nationale ambities
De minister ontving in april 2009 een advies van de Gezondheidsraad, waarin de focus ligt op preventie bij ouderen, met de nadruk op zelfredzaamheid. In het kabinetsstandpunt ‘Uitblinken op alle niveaus’ van 9 juli 2009 staat nadrukkelijk vermeld dat een vitaal Nederland een belangrijke pijler van onze Olympische ambities is: ‘Ouderen leven langer in goede gezondheid. Niet alleen verhoogt dit de kwaliteit van leven, het geeft ook een belangrijke impuls aan de economie en helpt de kosten van de gezondheidszorg beheersbaar te maken’. Bij deze ambitie hoort een integraal valpreventiebeleid, gericht op een gezonde en actieve leefstijl van ouderen.Want alleen met betere voorlichting en meer beweging komen we tot een flinke reductie van het aantal valongelukken.

Aantoonbaar resultaat
Ouderen die een valprogramma volgden, hebben aantoonbaar minder val- ongelukken en staan letterlijk en figuurlijk steviger in hun schoenen. Hoe meer zelf- standig wonende senioren deelnemen aan een beweegprogramma, hoe groter de besparing op medische kosten.
Benieuwd wat u kunt besparen? Reken het uit op www.veiligheid.nl/businesscases. Ook voorlichting is van belang om vallen bij senioren te voorkomen, bijvoor- beeld als het gaat om het beperken van medicijngebruik in overleg met de huisarts. Maar ook voorlichting over veiligheidsvoorzieningen in de woning boekt positieve resultaten. Hiervoor kan een veiligheidsadviseur de woonomgeving aan de hand van een checklist controleren.http://www.magikdezedansvanu.nl/

Bron: NISB, het Nederlands Instituut voor Sport en Bewegen, en Stichting Consument en Veiligheid.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen