Onderzoek Dynamisch licht van start op IC Jeroen Bosch Ziekenhuis

Array

Deze week start het onderzoek naar het effect van dynamisch licht op delier (ernstige verwardheid). Het onderzoek wordt samen met Philips uitgevoerd op de nieuwe Intensive Care (IC) van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Alle patientenkamers van de IC zijn hier uitgerust met dynamische verlichting. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Philips doen als eerste in Nederland onderzoek naar het voorkomen van delier met behulp van dynamische verlichting. Verschillende buitenlandse ziekenhuizen hebben inmiddels interesse getoond in het onderzoek.

Bij patienten met een delier treden vaker complicaties op, is de ziekenhuisopname langer en de sterfte hoger. Het Jeroen Bosch Ziekenhuis en Philips gaan onderzoeken of het toepassen van dynamisch licht op de IC van het ziekenhuis een vermindering van het aantal patienten met delier tot gevolg kan hebben. De positieve invloed van dynamisch licht op het welzijn van mensen is op scholen en in verpleeghuizen al aangetoond door middel van onderzoek.
In het onderzoek wordt gewerkt met een controlegroep. Het onderzoek duurt ongeveer 15 maanden. In totaal zullen 1000 patienten aan het onderzoek meedoen.

Intensivist Peter de Jager “Onze artsen en verpleegkundigen zijn al enthousiast over de nieuwe IC met dynamische verlichting. Ze hebben zojuist een proefperiode achter de rug. Ze lieten weten het gevoel fitter en energieker te zijn in hun nieuwe werkomgeving.”

Recente artikelen