Hightech innovaties voor ouderen in UMCG

Array

Top-centrum in Groningen
In Groningen is het nieuw hightech onderzoekscentrum van start gegaan, SPRINT, dat moet resulteren in nieuwe technieken om ouderen te helpen zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. De opening van het researchcentrum past uitstekend binnen het Healthy Ageing Network Noord-Nederland (HANNN).

Het centrum is geopend door het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG), de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Twente. Het centrum bundelt de krachten met tientallen bedrijven en zorginstellingen, met als doel het herstel en de verbetering van de mobiliteit van ouderen door hightech-innovaties.

SPRINT ontwikkelt, aldus een woordvoerder, nieuwe vormen van preventie en revalidatie, en werkt daarbij intensief samen met de industrie om innovaties in de vorm van smart mobility devices snel in de markt te zetten. Ook zal SPRINT -de bij ouderen veel gebruikte- prothesen en orthesen met een nieuwe aanpak aanzienlijk verbeteren. De ambitie is een langere zelfstandigheid van een groeiende groep ouderen, met middelen die bij hen thuis inzetbaar zijn.

Prof. Bart Verkerke, technisch wetenschappelijk directeur van SPRINT laat weten: ‘Dit initiatief bundelt de krachten van bedrijfsleven, onderzoeks- en gezondheidszorginstellingen op het terrein van onderzoek naar nieuwe medische apparaten, programmatuur en hulpmiddelen. Preventie en kostenbesparing zijn hierbij belangrijke uitgangspunten. En men is het er wel over eens, dat techniek de meest kansrijke methode is om dit te bereiken.’

Het SPRINT researchprogramma beantwoordt aan de landelijke behoefte aan oplossingen voor het vraagstuk dat de toenemende vergrijzing met zich meebrengt. De nieuwe innovaties verminderen de financiele en personele druk op ziekenhuizen zorgen ervoor dat ouderen langer zelfredzaam en daarmee ook beschikbaar voor de arbeidsmarkt zijn.

Een van de initiatieven van SPRINT is de ontwikkeling van een trainingssysteem, waarmee ouderen hun balans kunnen verbeteren en daardoor een val kunnen voorkomen. De behandeling van ouderen die gevallen zijn is duur, dus hier is veel te besparen, aldus het UMCG. Er is gekozen voor een volledig nieuwe aanpak met inzet van Serious Gaming om ouderen gemotiveerd te houden, met sensorsystemen om de mate van balans te meten en tot slot bewaking via telemonitoring om de veiligheid te waarborgen. Een eerste versie van dit systeem wordt in 2013 verwacht.

Ander voorbeeld is kraakbeenslijtage in de knie, een veel voorkomend probleem. Tot voor kort werd gedacht dat deze slijtage niet geneest. Fundamenteel onderzoek bij het UMCU toont het tegendeel aan. Om dit fenomeen praktisch in te zetten, wordt binnen SPRINT door het UMCG en de UT een orthese ontwikkeld, waarmee mensen in drie maanden tijd weer volledig pijnvrij kunnen lopen zonder ingrijpende operatie voor de plaatsing van een knieprothese. De eerste klinische test start deze zomer.

SPRINT is officieel geopend met een openingssymposium op 29 juni 2011. Een van de sprekers was John Jorritsma, voorzitter van de Raad van Toezicht van het HANNN en commissaris van de Koningin van Friesland. Het onderwerp van zijn betoog is “SPRINT helpt Healthy Ageing sneller vooruit”. Andere sprekers waren o.a.: prof. dr. Lou de Leij (UMCG) en prof. dr. Peter Veltink (UT), drs. Diana Monissen (voorzitter RvB van De Friesland Verzekeringen), drs. Marcelis Boereboom (dg Langdurige Zorg, ministerie van VWS), drs. Gé Linssen (plv. directeur Innovatie, ministerie van EL&I), drs. Henk Smid (directeur ZonMW) en drs. Arie Kraaijeveld (vz Innovatieplatform Twente).
De samenwerkingsovereenkomst werd getekend door prof.dr. Sibrand Poppema (RuG), prof.dr. Folkert Kuipers (UMCG) en dr. Anne Flierman (UT – op afstand)

Bron: UMCG

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen