Intentieverklaring Traditional Chinese Medicine

Onderzoek naar mogelijkheden opleidingsaanbod op hbo-niveau
Op 28 juni 2011 hebben De Haagse Hogeschool en de International Academy of Traditional Chinese Medicine een intentieverklaring ondertekend waarmee een eerste stap is gezet in een volledig nieuwe richting in het Nederlandse hbo aanbod.
De Haagse en de International Academy of Traditional Chinese Medicine gaan gezamenlijk onderzoeken welke mogelijkheden er bestaan om voor Traditional Chinese Medicine (TCM) een zelfstandige hbo-opleiding te ontwikkelen, of om TCM als onderdeel van een reeds bestaande geaccrediteerde opleiding aan te bieden.

De directeur van de Academie voor Gezondheid, mw. S.L.F. Burgers-Geerinckx, tekende namens de hogeschool de verklaring. “Dat de intentieverklaring tot stand is gekomen heeft te maken met de enorme gedrevenheid van veel belanghebbenden bij de ondertekening, zo ook de gemeente den Haag. Juist hier in Den Haag biedt het onderzoeken van de mogelijkheden kansen. Je ziet ook steeds meer de opkomst van behandelcentra voor TCM.” Er volgt eerst een vooronderzoek komt. De effectiviteit van de traditionele Chinese behandeling is één van de zaken die daarin aan bod komen. In september wordt pas duidelijk of de opleiding er werkelijk komt.

Kritiek
De Vereniging tegen de Kwakzalverij heeft nog voor een daadwerkelijk starten kritiek. Zij vindt het bedenkelijk dat de Haagse Hogeschool overweegt om een hbo-opleiding traditionele Chinese geneeskunde te starten.Emeritus hoogleraar farmocochemie Henk Timmerman,” Er is nooit enig bewijs voor de werking van deze traditionele geneeswijze gevonden’, reageert Timmerman. ‘Daarom zou je voor zo’n opleiding geen middelen van de overheid beschikbaar moeten stellen. Het gaat om medicijnen die honderden jaren geleden in gebruik zijn geraakt, toen de mensen nog nauwelijks wisten wat bloeddruk was, hoe het hart werkte of waar maagzuur toe diende.”

Bron: De Haagse Hogeschool

 

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen