Leiders nieuwe stijl in de zorg

Array

Door de hervormingen van de gezondheidszorg in 2005 is zowel het interne als externe speelveld in de zorg drastisch veranderd. Er is behoefte aan een ander type leider en daarnaast een manier waarop de ontwikkeling van deze leiders gefaciliteerd kan worden. Het boek Reflecties over leiderschap in de zorg dat vorige week verscheen, biedt inzicht en verheldering over deze veranderde rol van leidinggevenden in de zorg.

Reflecties over leiderschap in de zorg geeft een overzicht van de invoering van marktwerking en de veranderingen op het gebied van leiderschap. De inhoud van dit boek is gebaseerd op de uitgebreide ervaring die de auteurs als organisatieadviseur hebben opgedaan. Ferdi Oyen als algemeen directeur en partner bij Quintessence HealthCare. Pim Verra als projectleider bouw en organisatie, verbonden aan het Spaarne Ziekenhuis.

 

De auteurs zijn op zoek gegaan naar hun mening over leiderschap in de zorg. Dit hebben zij gedaan in de vorm van een dialoog met enkele markante persoonlijkheden, zoals Hans Wiegel en Frank de Grave. Hiermee willen de auteurs de kloof benoemen tussen gewenst leiderschap en huidig leiderschap. Het boek is bedoeld voor leidinggevenden in de zorg, evenals mensen die een functie in dit werkveld ambieren.

 

Er gaat zoveel aandacht uit naar de veranderingen in de afrekensystemen, dat dit ten koste gaat van de “zachtere” vraag: moeten leidinggevende een nieuw soort leiderschap tonen? Reflectie is dan ook van groot belang om na te gaan welke volgende stappen er ondernomen moeten worden om een betaalbare, toegankelijke en kwalitatief goede zorg te behouden.

 

Reflecties over leiderschap in de zorg is een uitgave van Reed Business.

Auteurs: Ferdi Oyen, Pim Verra / ISBN: 9789035233461 / Uitgave: 1ste druk 2011 /

Pagina’s: 96 / Prijs: € 29,95

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen