Hart- of vaatziekte op te sporen met snelle bloedtest

Array

Het is mogelijk om met één eenvoudige bloedtest vast te stellen of iemand een hart- of vaatziekte heeft, hebben cardiologen van het Erasmus MC bekendgemaakt. De test maakt intensief en kostbaar onderzoek overbodig.

De bloedtest wordt inmiddels toegepast op ruim duizend patienten in het Erasmus MC, met veelbelovende eerste resultaten.

Stap
“Het is een enorme stap vooruit, aangezien hart- en vaatziekten doodsoorzaak nummer 1 in ons land is”, aldus Eric Duckers van het Erasmus MC woensdag 13 juli in De Telegraaf. De cardioloog verwacht dat de test binnen twee jaar in de medische wereld wordt geïntroduceerd.

Scans
Mensen met hartklachten komen in de regel via de huisarts in het ziekenhuis terecht, waar zij soms pas na maanden kunnen worden geholpen. Pas dan volgen gesprekken met een cardioloog, filmpjes en scans van het hart, en lichamelijke tests.

Huisarts
Duckers: “Dit hele traject kan worden vervangen door één bloedtest, die bijvoorbeeld ook verricht kan worden door de huisarts.”

Tijd
De bloedtest, waarvan de kosten worden geschat op € 50 tot € 200, wijst uit of het hart in de afgelopen week zuurstofgebrek heeft gehad. Duckers legt uit dat de tests die specialisten nu doen, aangeven dat een op de zeven patienten daadwerkelijk aan een hart- of vaatziekte lijdt. “De bloedtest toont meteen de echte hartpatienten aan. Dus als de huisarts de test doet en alleen gediagnosticeerde patienten doorstuurt, hebben wij meer tijd voor hen”, aldus de Erasmus MC-cardioloog.

Prijs
De bloedtest is het werk van BioTxset, een spin-off-bedrijf van het Erasmus MC, dat hiervoor onlangs is onderscheiden met de Niaba Biobusiness Award, ter waarde van € 10.000.

Recente artikelen