Staatssecretaris VWS ziet vrijwilligerswerk als cruciale steunpilaar Wmo

Volgens staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten-Hyllner is het vrijwilligerswerk een cruciale steunpilaar. De samenleving kan niet zonder.
De staatssecretaris doet deze uitspraak in het julinummer van het magazine Inzet over vrijwillige inzet voor en door jeugd en gezin. Daarin toont ze haar enthousiasme voor vrijwilligerswerk. Over de rol van vrijwilligers bij het opvoeden en opgroeien in wijken zegt de staatsecretaris: ‘Burgers, professionals en overheid kunnen elkaar versterken en aanvullen. Professionals kunnen, misschien meer dan nu gebeurt, de vrijwillige inzet van de buurt en vrijwilligersorganisaties benutten om dingen voor elkaar te krijgen.’

In het magazine verder uitgebreid aandacht voor de wijze waarop leiders van vrijwilligersprojecten de samenwerking met gemeenten zien. En uiteraard is er ruim aandacht voor mooie praktijkvoorbeelden: studenten die maatje worden van jonge ‘nieuwkomers’ in ons land, plattelandsvrouwen die elkaar ondersteunen, kinderen die zich inzetten voor een vreedzame wijk, meiden die een toneelstuk maken over wat er in hun buurt speelt en jongeren die elkaar leren hoe ze verantwoord keten kunnen beheren.
Aandacht is er ook voor een methodiek waarmee Centra voor Jeugd en Gezin jongeren kunnen betrekken bij hun werk. Jongeren gaan namens het CJG voorlichting geven aan andere jongeren over het CJG en zaken die zijzelf belangrijk vinden. Eén van hen beschrijft het CJG als ‘net zoiets als de kindertelefoon maar dan voor jongeren van onze eigen leeftijd.’

Handig hierbij is dat ICT aanbieders een digitale oplossing hebben om mantelzorg te makelen. Bij de zorg voor iemand zijn vaak veel verschillende mensen betrokken. Zowel mantelzorgers, professionele zorgaanbieders als vrienden en kennissen. Het kan dan lastig zijn de zorg op elkaar af te stemmen. Caren is een gratis website die daarbij kan helpen. Caren is een website waar mantelzorgers, zorgvragers en zorgaanbieders hun agenda kunnen delen. Met Caren is het mogelijk snel en eenvoudig mensen uit te nodigen, taken te verdelen en te overleggen.Zorgaanbieder Zuwe is de eerste zorgaanbieder die met Caren werkt. In de loop van het jaar volgen nog meer dan 150 andere zorgaanbieders.

Het magazine INZET  is online te bekijken en gratis te bestellen via de website van het ZonMw-programma Vrijwillige Inzet voor en door jeugd en gezin. Het is ook mogelijk kosteloos grotere aantallen te bestellen om uit te delen tijdens congressen of andere activiteiten.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg2.0 zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde Fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de medische- , farmaceutische industrie en de gezondheidszorg. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. Ik ga jaarlijk naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Relevante artikelen

Mantelzorger laat veel geld liggen: verschillende vergoedingen beschikbaar

Clientondersteuning Mantelzorg & Mantelzorgmakelaar ZEVMB - 15 juni , 2020 - 00:27

2Doc: Moeder aan de lijn

Clientondersteuning Op TV - 29 november , 2019 - 07:11