De apotheker helpt moslims veilig ramadan te vieren

Van 1 tot en met 29 augustus vindt dit jaar de ramadan plaats. Een maand lang mogen moslims van zonsopgang tot zonsondergang onder andere niet eten en drinken.

Nederland telt ongeveer 900.000 moslims, waarvan het merendeel meedoet aan de ramadan. Grote kans dus dat uw apotheek patienten heeft die hier ook aan meedoen. En wist u dat het gebruik van medicijnen vaak wordt gezien als verbreken van het vasten? Voor met name diabetes- en hartpatienten kan vasten daardoor gevaar opleveren.

De apotheker helpt moslims veilig ramadan te vieren.
Van 1 augustus tot en met 29 augustus vindt de ramadan plaats. In die periode geven moslims zich over aan reiniging en bezinning door middel van vasten. Een maand lang mogen ze van zonsopgang tot zonsondergang onder andere niet eten en drinken. Dit jaar hebben deelnemers maar 6 tot 8 uur de tijd om eventuele medicatie in te nemen. De apotheker waarschuwt voor gezondheidsgevaar bij met name diabetes- en hartpatiënten en biedt advies en alternatieven.
Nederland telt ongeveer 900.000 moslims, waarvan het merendeel meedoet aan de ramadan. Het gebruik van medicijnen wordt vaak gezien als verbreken van het vasten. Daardoor stoppen sommige patiënten tijdens de ramadan met hun medicatie of verschuiven de inname ervan. Voor sommige patiënten kan vasten daardoor gevaar opleveren. Want het veranderen van de tijden van inname en de doses van medicijnen kan gevolgen hebben voor de gezondheid. Ook het vasten zelf is van invloed op het medicijngebruik. Door het vasten kan het lichaam bijvoorbeeld anders reageren op een geneesmiddel, ook als het op de gewone tijden wordt ingenomen. Daarnaast kunnen verschillende geneesmiddelen niet altijd tegelijk ingenomen worden, omdat ze dan elkaars werking beïnvloeden.

Wat kan de apotheker betekenen?
Door middel van een persoonlijk gesprek adviseren apothekers en assistenten patiënten die meedoen aan de ramadan over juist medicijngebruik tijdens de ramadan. Ook beantwoorden ze alle vragen over medicijnen en de ramadan. Mensen die om gezondheidsredenen een dieet volgen, wordt geadviseerd om na zonsondergang niet te vet en te zoet te eten en ’s ochtends vroeg de grootste maaltijd te nuttigen. Over medicijngebruik geven apothekers het advies om zoveel mogelijk de medicijnen te blijven gebruiken. De patiënt kan in overleg met de apotheker bekijken of het medicijngebruik aangepast kan worden. Vaak is het mogelijk om de vorm, de dosis en de tijd waarop het medicijn ingenomen moet worden, aan te passen aan het vasten.


Dit kan uw team doen

Vraag uw patienten of ze meedoen aan de ramadan en adviseer hen zo spoedig mogelijk over medicijngebruik tijdens de ramadan. In ieder geval voor de start van de ramadan. Het is raadzaam om een medicatieplan op te stellen om risico’s bij uw patienten te verminderen. Door bijvoorbeeld het aantal innamemomenten te wijzigen, de dagdosering aan te passen of ander gebruiksadvies te geven. Adviseer ook tijdens en na de ramadan en beantwoord mogelijke vragen. (Flyer van KNMP: 216.033 WT KNMP_rama_mailing 2)

Niet iedereen hoeft de ramadan te volgen. Zo staat in de Koran dat mensen die ziek zijn niet hoeven te vasten als hun gezondheid in gevaar komt. Zij kunnen zonder bezwaar de ramadan overslaan of later het vasten inhalen.
Meer weten?
Wie meer wil weten over de ramadan en medicijnen kan terecht bij de apotheek. De apotheker en zijn team adviseren en helpen graaG.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen