Tienermeiden met diabetes hebben vier keer zoveel kans op hart- en vaatziekten

Uit twee Amerikaanse onderzoeken komt hetzelfde resultaat: jongeren met diabetes type 1 hebben een flink groter risico op hart- en vaatziekten. Meisjes en jonge vrouwen zijn zelfs extra in het nadeel, met een vier keer zo grote kans op problemen als leeftijdsgenoten zonder diabetes. Het Diabetes Fonds schrikt van deze cijfers. Directeur Bert Kuipers: ‘Het is juist voor tieners lastig om zo bewust met hun diabetes om te moeten gaan, met alle gevolgen van dien.’
Het lijkt erg vroeg om al bij tieners te denken aan hart- en vaatziekten. Toch zagen de onderzoekers in twee studies al vroege tekenen daarvan bij jongeren met diabetes. Vooral stijvere bloedvaten, een vroege fase van aderverkalking. Dat kan een paar jaar later leiden tot bijvoorbeeld een hartaanval of beroerte. Het ene onderzoek, in Denver, bekeek een grote groep jongeren met diabetes type 1. Zij hadden al minstens negen jaar diabetes. Het andere onderzoek, in Cincinatti, had een groep iets oudere jongeren met diabetes bestudeerd, tot 23 jaar.

Meisjes extra risico
De onderzoekers zagen duidelijk verschil tussen jongens en meisjes. Normaal gesproken zijn vrouwen voor de overgang juist redelijk beschermd tegen hart- en vaatziekten, door hormonen. Maar die bescherming valt kennelijk weg bij diabetes. En dat al op jonge leeftijd, want de meisjes in het onderzoek hadden een vier keer zo grote kans op hart- en vaatziekten als leeftijdsgenoten zonder diabetes. En ook een grotere kans dan jongens met diabetes. Dat was te zien aan de bloedvaten maar ook aan cholesterol, bloeddruk en andere verklikkers voor mogelijke vaatproblemen.

Tieners beter begeleiden
Bert Kuipers, directeur van het Diabetes Fonds, schrikt van de cijfers. “De conclusies benadrukken het belang van goede controle bij tieners met diabetes”, aldus Kuipers. “Maar ook hoe belangrijk het is dat tieners goed met hun diabetes omgaan en gezond leven. Het is een hele uitdaging voor tieners. Want die zijn vaak juist in de puberteit het minst bezig met hun diabetes. Heel begrijpelijk, maar dat kan dus de nodige gevolgen hebben; hart- en vaatziekten zijn zelfs levensbedreigend.”

Cursus voor ouders
Speciaal voor tieners met diabetes financiert het Diabetes Fonds verschillende onderzoeken. Om hun leven en gezondheid te verbeteren. Zo is onlangs een project succesvol afgerond om tieners digitaal te behandelen, en wordt op dit moment een cursus ontwikkeld voor ouders van tieners met diabetes. De bloedsuikerspiegel van tieners is vaak lastig in balans te houden, en door spanningen in het gezin wordt dat nog moeilijker. De cursus helpt ouders bij het herkennen, begrijpen en aanpakken van terugkerende (communicatie)problemen in het gezin.

Bron: Diabetesfonds

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen