IVM-projecten medicatieveiligheid in online database

Het is belangrijk dat kennis op het gebied van patientveiligheid behouden blijft. Met deze kennis kunnen zorgverleners  zorg voor patienten verbeteren en veiliger maken.  Diverse projecten van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) op het gebied van medicatieveiligheid staan in de nieuwe online database van ZonMw. In de database van ZonMw staan zowel afgeronde als lopende projecten. De projecten van het IVM vergroten de patientveiligheid in zorginstellingen en zijn daarom opgenomen in de database. Volgens het IVM maakt ZonMw met de database de kennis op het gebied van patientveiligheid gemakkelijk vindbaar voor gebruik in de praktijk. Het project Bijsluiter van het Jaar van het IVM is in 2002 afgerond. Projecten waarbij quickscans worden ingezet om het medicatieproces in zorginstellingen in kaart te brengen, lopen nog steeds.

In de praktijk

Naast het uitvoeren van quickscans helpt het IVM het medicijngebruik in verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen veiliger te maken door middel van het instrument ‘Beoordeling Eigen Beheer van Medicatie’ (BEM). BEM wordt gebruikt om te beoordelen of een patient hulp nodig heeft bij het medicijngebruik en zo ja, welke hulp. Meer informatie over deze projecten van het IVM staat hier.

Bron: IVM

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen