Europees Parlement dringt aan op voedseletiketten die duidelijker en informatiever zijn

Array

Waar komt deze karbonade eigenlijk vandaan? Weet ik zeker dat er geen dierlijke producten in de groentesoep zijn verwerkt? Welke olien zijn verwerkt in deze snack? Hoeveel calorieen, transvetten en zout zitten er eigenlijk in deze portie chips? “Belangrijk is om in de supermarkt in één oogopslag te kunnen zien wat er in het voedsel zit. Meer duidelijkheid over inhoud en oorsprong op het voedseletiket, geeft de consument de mogelijkheid zelf een bewuste afweging te maken”,  aldus PvdA-Europarlementarier Judith Merkies.
Vorige week heeft het Europees Parlement ingestemd met voedseletiketten die duidelijker en informatiever zullen zijn. De belangrijkste hernieuwing is dat de energiewaarde van een product en de aanwezige hoeveelheid vetten, verzadigde vetten, koolhydraten, proteïnen, suiker en zout in een duidelijk leesbare tabel aangebracht moeten zijn op de verpakking. De verplichting geldt niet voor onverpakte producten en voor voedsel dat door privépersonen wordt verkocht, bijvoorbeeld tijdens een actie voor het goede doel.
Stoffen die allergieen kunnen veroorzaken, moeten duidelijk worden vermeld in de ingredientenlijst. De vermelding van het land van herkomst wordt verplicht voor vers vlees van varkens, schapen, geiten en gevogelte, zoals reeds het geval is voor rundvlees en kalfsvlees. Imitatieproducten -zoals nepkaas op pizza -moeten duidelijk aangeduid worden, om te voorkomen dat de consument misleid wordt.

Verder komt er op aandringen van het Europees Parlement een definitie van wat ‘vegetarisch’ is en wat ‘veganistisch’ is. “Straks weten we wel het verschil tussen nep-kaas en echte kaas, maar weten we nog niet het verschil tussen vegetarische en niet vegetarische kaas. Het blijkt dat er hierover verschillende opvattingen zijn in Europa. De definitie over wat vegetarisch en wat veganistisch is, geldt straks in alle lidstaten. De volgende stap is om dat duidelijk op het etiket van een product te kunnen lezen.”

Bron: Judith Merkies

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen