Kritische volgers van farmaceutische sector onderzocht

Array

Onderzoeksbureau Ecorys heeft in opdracht van VWS de activiteiten van het programma Gezonde Scepsis onderzocht. Dit programma volgt kritisch het functioneren van farmaceutische bedrijven.
Eén van de conclusies van het onderzoek: Gezonde Scepsis schaadt de neutraliteit van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik.
Het ministerie van VWS wilde nagaan of het subsidiegeld voor Gezonde Scepsis de afgelopen jaren zinvol is besteed. Nefarma heeft zich in het verleden verzet tegen de financiering van het programma door de overheid omdat de activiteiten het karakter droegen van die van een actiegroep tegen de sector.

De missie van het programma is door middel van onderzoek en publiciteit ongewenste commerciele beïnvloeding in de geneesmiddelensector te verminderen. Om te bezien in hoeverre Gezonde Scepsis daarin slaagt, interviewden de onderzoekers een kleine twintig betrokken partijen, waaronder Nefarma. Hoewel de rol van georganiseerde luis in de pels van de farmaceutische industrie niet of nauwelijks wordt bestreden, leidde het onderzoek wel tot diverse kritiekpunten op de wijze waarop Gezonde Scepsis aan die rol invulling geeft.

Met name de negatieve insteek, de ludieke acties, de magere kwaliteit van de onderzoeksrapporten en het gebrek aan wederhoor stuiten op weerstand bij de veldpartijen. Daardoor heeft het programma een negatieve uitstraling. Bovendien lijkt een echte dialoog met belanghebbenden te ontbreken, terwijl betrokkenen dit wel benoemen als basis voor vooruitgang en consensus.

De uitstraling gaat volgens het rapport ook ten koste van de positie van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik. De meeste geïnterviewde partijen vinden de inbedding van Gezonde Scepsis bij het IVM niet geslaagd. Zij ervaren GS niet als een aparte entiteit, ondanks het feit dat het programma een eigen website, visitekaartjes en emailadressen heeft. In de praktijk is geen sprake is van een scheiding, waarbij de vertegenwoordiging van Gezonde Scepsis door de directeur van het IVM een belangrijke factor is, aldus het Ecorys-rapport.

Afgelopen jaar hebben Gezonde Scepsis en Nefarma enkele keren – met succes – rond de tafel gezeten om de verhoudingen te verbeteren. In alle openheid zijn de kritiekpunten over en weer benoemd en is afgesproken de communicatie te verbeteren, ook in situaties van tegengestelde belangen.
Naar aanleiding van het uitkomen van het rapport vatte Nefarma in een twitterreactie haar positie als volgt samen: “Een luis in de pels die gesprek aangaat, kritiek goed onderbouwt en ook kritisch is op zichzelf kan heel effectief zijn.”

Bron: Nefarma

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen