Online vragenlijst pijnstillers biedt zorgverleners en consumenten een risicoprofiel en advies voor vrij verkrijgbare NSAID’s

Array

Interactieve vragenlijst voor vrij verkrijgbare ontstekingsremmende pijnstillers
Vanaf 30 december 2010 is de verkoop van bepaalde vrij verkrijgbare pijnstillers aan banden gelegd. Vanwege de risico’s bij gebruik van deze medicijnen gaan apotheekmedewerkers mensen nog meer aanmoedigen samen met hen het medicijngebruik door te nemen. Grünenthal heeft een website voor het algemene publiek gelanceerd met gerichte informatie over deze verandering. Vanaf heden kunnen consumenten voor onafhankelijke en betrouwbare informatie over vrij verkrijgbare ontstekingsremmende pijnstillers terecht op één online bron: www.pijnwegwijs.nl. Het unieke aan www.pijnwegwijs.nl is dat deze website algemene informatie over vrij verkrijgbare ontstekingsremmende pijnstillers ook een interactieve vragenlijst bevat waar men zich kan voorbereiden op een verstandige pijnstiller met een minimaal risico.

We nemen allemaal wel eens een pijnstiller bij eenvoudige kwaaltjes als rugpijn of als we een keer hoofdpijn hebben. Je hebt er geen recept voor nodig en ze zijn overal vrij verkrijgbaar. Dat is vanaf eind 2010 veranderd. Uit nieuwe informatie over de veiligheid en de risico’s bij het gebruik van pijnstillende middelen blijkt dat het verstandiger is om meer advies bij deze middelen te geven. De verkoop via supermarkt, benzinestation en drogist wordt dan ook aan banden gelegd.

Apothekers gaan daarom nog beter toezien op het juiste gebruik van de pijnstillende medicijnen. U kunt hen daarbij helpen door te vertellen welke medicijnen u gebruikt, met én zonder recept. Met behulp van de interactieve vragenlijst kan iemand zich gedegen voorbereiden op een adviesgesprek met de apotheekmedewerker over pijnbestrijding. Deze extra en gratis service van de apotheekmedewerkers is dus zeer waardevol voor de gezondheid.

Grünenthal benadrukt het belang van een gedegen advies van apothekers aan gebruikers van vrij verkrijgbare pijnstillers. Informatie over risico’s en bijwerkingen zijn essentieel. Grünenthal is als initiatiefnemer en eigenaar trots op www.pijnwegwijs.nl.

Voor meer informatie over NSAID’s: www.pijnwegwijs.nl

Referenties:
1. richtlijn NSAID-gebruik en preventie van maagschade (2003), www.cbo.nl (okt 2010)
2. Vonkeman, HE et al. Drugs & Aging. 2007;24:681-90.
3. Vonkeman HE Pharmaceutisch Weekblad 2008;143(2): 28-30

Bron: Grünenthal B.V.

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen