Extra geld voor opzienbarende leukemiechip

Array

Een onderzoeksproject naar de ziekte van Kahler, onder leiding van prof. Bob Löwenberg van het Erasmus MC, heeft € 2 miljoen ontvangen. Het geld wordt gebruikt voor de ontwikkeling van een diagnostische test naar deze ernstige vorm van beenmergkanker.

Extra geld
Het Center for Translational Molecular Medicine (CTMM) geeft € 2 miljoen euro extra onderzoeksgeld voor de ontwikkeling van een bio-chip, de zogeheten MMprofiler. Deze leukemiechip kan de ernst en vorm van de ziekte van Kahler per individuele patient duidelijk maken. Hierdoor kunnen artsen beter kiezen uit een reeks beschikbare behandelingsmogelijkheden.

Beenmerg
De verwachting is dat de bio-chip over anderhalf jaar beschikbaar komt voor gebruik in het ziekenhuis. Na inlevering van beenmerg door de patient, kan het laboratorium binnen enkele dagen de resultaten van de test met de chip leveren. Daarna kunnen artsen starten met de behandeling van de ziekte van Kahler (multipel myeloom) die het best aansluit bij de individuele patient.

Eerst testen
Dankzij de € 2 miljoen komt het onderzoek in een hogere versnelling en komt de chip eerder beschikbaar. Een uitvoerig testprogramma is noodzakelijk voordat ziekenhuizen deze diagnostische test kunnen gebruiken.

Bijdrage overheid
De verleende subsidie is toegekend aan een consortium van Rotterdamse onderzoekers. Het totale onderzoeksbudget bedraagt € 20,6 miljoen. De Nederlandse overheid draagt € 1 miljoen bij.

Redactie Medicalfacts / Alida Budding - Hennink

Samen met mijn dochter Janine Budding verzorg ik dagelijks het online medisch nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant is. De rol en beleving van patiënt & Healthy Ageing, zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik heb jarenlang ervaring in diverse functies in thuiszorg.

Recente artikelen