Geen opnamestop in Maasstad Ziekenhuis wel verscherpt toezicht

Array

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) overweegt het Maasstad Ziekenhuis gaat verscherpt toezicht instellen. De inspectie heeft ook een opnamestop voor patienten voor het Rotterdamse ziekenhuis overwogen, dat kampt met de uitbraak van de gevaarlijke resistente Klebsiella-bacterie van het type oxa-48. Het verscherpt toezicht geldt voor twee maanden.  Inspecteurs gaan scherp in de gaten houden of er genoeg maatregelen zijn genomen om meer infecties met een resistente bacterie te voorkomen. De inspectie stelt iemand van buiten aan die erop gaat toezien dat de arts- microbioloog en de ziekenhuishygienist beter gaan samenwerken. Nu gaven beide disciplines tegenstrijdige adviezen over het indammen van de uitbraak. Ook moet de arts-microbioloog volgens de inspectie verplicht medebehandelaar zijn van besmette patienten.

Volgens een woordvoerder van de IGZ is besloten af te zien van een opnamestop, omdat er recent geen nieuwe ziektegevallen zijn bijgekomen. Woensdagochtend werd bekend dat er nog vier mensen in het ziekenhuis zijn overleden, waardoor de bacterie nu 25 slachtoffers heeft gemaakt. Alex Dirks, COO van het Maasstad Ziekenhuis erkent dat adequater gehandeld moet worden.

Om verspreiding in ziekenhuizen en verpleeghuizen te voorkomen moeten:

  • Patienten met Klebsiella Oxa-48 in ziekenhuizen en verpleeghuizen worden apart verpleegd en behandeld.
  • Medewerkers die voor besmette patienten zorgen, moeten extra maatregelen nemen. Zij trekken handschoenen en een schort met lange mouwen aan voor het uitvoeren van directe zorgcontacten en het schoonmaken van toilet en douche. In sommige gevallen doen zij ook een mondkapje voor.
  • Goede hygiene toepassen. Dit verkleint de kans op besmettingen. Daarom hebben zorginstellingen richtlijnen om schoon te maken. Ook een goede handhygiene is erg belangrijk. Alle patienten en alle medewerkers moeten daarom altijd hun handen wassen in de volgende situaties:
  1. voor het eten
  2. na toiletgang
  3. na snuiten van de neus
  4. na hoesten en niezen
  5. na lichamelijk onderzoek
  6. voor en na wondbehandeling of –verzorging

Bron: IGZ, NOS, RIVM & RTL

Redactie Medicalfacts/ Janine Budding

Ik heb mij gespecialiseerd in interactief nieuws voor zorgverleners, zodat zorgverleners elke dag weer op de hoogte zijn van het nieuws wat voor hen relevant kan zijn. Zowel lekennieuws als nieuws specifiek voor zorgverleners en voorschrijvers. Social Media, Womens Health, Patient advocacy, patient empowerment, personalized medicine & Zorg 2.0 en het sociaal domein zijn voor mij speerpunten om extra aandacht aan te besteden.

Ik studeerde fysiotherapie en Health Care bedrijfskunde. Daarnaast ben ik geregistreerd Onafhankelijk cliëntondersteuner en mantelzorgmakelaar. Ik heb veel ervaring in diverse functies in de zorg, het sociaal domein en medische-, farmaceutische industrie, nationaal en internationaal. En heb brede medische kennis van de meeste specialismen in de zorg. En van de zorgwetten waaruit de zorg wordt geregeld en gefinancierd. Ik ga jaarlijks naar de meeste toonaangevende medisch congressen in Europa en Amerika om mijn kennis up-to-date te houden en bij te blijven op de laatste ontwikkelingen en innovaties. Momenteel ben doe ik een Master toegepaste psychologie.

De berichten van mij op deze weblog vormen geen afspiegeling van strategie, beleid of richting van een werkgever noch zijn het werkzaamheden van of voor een opdrachtgever of werkgever.

Recente artikelen